Deşi sunt zilnic la risc crescut, angajaţii din HORECA nu sunt o prioritate la vaccinare nici în etapa a 3-a. Alte ţări îi prioritizează

1 lună in urmă 5

Reprezentanţii HORECA amintesc că guvernul nu şi-a respectat angajamentul făcut în ianuarie: acela de a-i prioritiza la începutul celei de-a treia etape a vaccinării în România.

HORECA nu este doar una dintre cele mai afectate industrii din cauza pandemiei, ci şi o industrie cu mulţi angajaţi care au constant contact direct cu publicul, fiind expuşi unui risc crescut de infectare. 

Este motivul pentru care angajaţii din HORECA urmau să fie parte din etapa 3 A a vaccinării, spre deosebire de restul populației, care teoretic era inclusă în categoria  3 B. 

Asta înseamnă că lucrătorii din restaurante, cafenele sau hoteluri urmau să fie vaccinaţi imediat după cei vulnerabili şi angajaţii esenţiali din etapa II, şi înaintea populaţiei generale. Aşa anunţase premierul Florin Cîţu în ianuarie.

În realitate însă, angajaţii din HORECA, la fel ca lucrătorii din frizerii sau casierii băncilor şi alte categorii de angajaţi la privat sunt prioritizaţi doar pe hârtie, în strategia naţională de vaccinare. În practică, aceştia sunt cu toţii asimilați populaţiei generale, după cum a scris Libertatea ieri.

“E clar că ne afectează că avem acces îngreunat la vaccinare, noi fiind o categorie importantă, care intră în contact cu mulţi oameni”, spune Anita Panait, coordonator activitate HORA, organizația patronală a restaurantelor și hotelurilor.

“Noi speram ca o bună parte din operatori şi cei din industrie să fie vaccinaţi rapid. Aşa am avea o şansă să ne putem relua activitatea într-un ritm mai rapid, desigur cu anumite măsuri de precauţie, şi să nu ajungem în pragul colapsului financiar, în care sunt deja 40% dintre operatori”, mai spune Panait.

“Evident că suntem nemulţumiţi, dar nu au mai fost discuţii cu guvernul. Angajaţii trebuia să fie în IIIA, nu s-a mai întâmplat nimica”, spune Daniel Mischie, CEO City Grill şi preşedintele organizaţiei HORA.

Lipsa predictibilităţii, mai rea decât lipsa veniturilor

“Mare parte din colegii din industrie s-au programat şi vor face individual vaccinul”, adaugă Mischie, care se arată resemnat.

Oricum este vorba de a fi prioritar printre ultimii, deja se poate înscrie oricine. Dacă eram în valul 2, era altceva. Dar acum e târziu să mai vorbim de asta. Lucrătorii din industria cea mai afectată meritau să fie în valul 2, dar acum e tardivă treaba.

Daniel Mischie, CEO City Grill şi preşedintele organizaţiei HORA:

Anita Panait crede că “lipsa predictibilităţii este mai rea decât lipsa veniturilor”. 

Alţi reprezentanţi ai HORECA sunt mai resemnaţi în legătură cu faptul că s-a renunţat la prioritizarea angajaţilor din acest sector. 

“Cred că devine important să se vaccineze oamenii, indiferent din ce sector al economiei vin, pentru că vor fi peste un milion jumătate de vaccinuri luna viitoare şi pe lista de aşteptare sunt doar 700.000”, crede Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România. “Şi eu cred că cei din turism realizează că e important să se vaccineze şi o să fie în prima linie şi o să găsească locuri suficiente. Ar fi un semnal bun dacă angajaţii din turism ar fi vaccinaţi şi ar da sentimentul că suntem o industrie sigură”. 

Angajaţii din baruri şi restaurante, o categorie la risc în pandemie

În România, nu au fost publicate date privind cele mai afectate sectoare de activitate în urma deceselor COVID-19, însă ţările occidentale au şi astfel de analize. 

În Marea Britanie, de exemplu, o analiză din ianuarie arăta că rata deceselor COVID în rândul celor angajaţi în restaurante, firme de catering sau servicii de taximetrie era aproape la fel de mare ca în rândul celor din domeniul medical sau servicii sociale.

În mai multe regiuni din SUA şi Canada, se dă startul în aceste zile vaccinării angajaţilor din restaurante şi baruri, ca o categorie prioritară de angajaţi. În Ontario, lucrătorii din restaurante vor fi vaccinaţi după ce se încheie imunizarea celor din învăţământ şi din agricultură. 

Cel puţin 17 state din SUA au inclus angajaţii din restaurante ca o categorie de lucru prioritară.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă