Desfiinţarea Secţiei Speciale, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Proiectul de lege va fi trimis în Parlament

2 luni in urmă 1

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) a ajuns pe masa Guvernului deşi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ proiectului ministrului Justiţiei. Stelian Ion a precizat că desființarea acestei secții înseamnă „o normalizare, o promisiune, un punct clar în programul de guvernare”. Conform ministrului Justiţiei, ”scopul acestei secţii a fost acela de a pune presiune pe magistraţii oneşti, care şi-au făcut treaba şi care au avut un cuvânt de spus” cu privire la acele legi ale justiţiei din perioada 2017 – 2018.

Consiliul Legislativ, condus de fostul deputat PSD Florin Iordache, a avizat pozitiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

Citeşte şi: Protest la Ministerul Justiţiei faţă de desfiinţarea Secţiei Speciale. Diana Şoşoacă, reacţie furibundă: „Este inadmisibil! DNA doarme, DIICOT doarme. SIIJ nu doarme”

După adoptare, proiectul proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale va fi trimis în Parlament, unde cel mai probabil va fi adoptat pentru că PNL, USR PLUS, UDMR au majoritate.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat deja, într-un interviu la România TV, că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituționala legea de desfiinţare a SIIJ.

”Am anunţat public că o să votăm împotrivă. În cazul în care desfiinţarea acestei Secţii va trece de către Parlament o să atacăm la CCR cu argumentele care le avem în dotare. (…) Totuşi, Secţia Specială funcţionează, că este boicotată, că nu i se dau procurori, asta e cu totul altceva.

Nu poţi, când ai o problemă cu Justiţia, să te transformi şi în luptătorul care salvează Justiţia”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, la România TV.

Marcel Ciolacu a comentat şi avizul pozitiv pentru desfiinţarea SIIJ dat de Consiliul Legislativ, instituţie condusă de fostul ministru PSD al Justiţiei Florin Iordache, promotor al schimbărilor aduse de PSD în domeniul Justiţiei.

”Este înalt funcţionar public şi-şi face meseria, asta este în fişa postului! (…) Eu nu pot să-l acuz pe domul Iordache. În postura în care s-a pus, ori îşi dădea demisia şi următorul ar fi avizat acest proiect de lege. În ceea ce priveşte constituţionalitatea, totuşi există CCR-ul”, a precizat liderul PSD.

După desfiinţarea Secţiei Speciale, dosarele care se află în instrumentare la SIIJ vor fi preluate o parte de DNA, cele pentru fapte de corpuție, iar restul de Parchetul General sau celelalte parchete.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă