Descoperire uluitoare la Iași. Cui au aparținut mormintele vechi de sute de ani

1 lună in urmă 21

La începutul lunii septembrie au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în situl pluristratificat din Costești, județul Iași. În trecut, aici au fost descoperite morminte vechi de sute de ani. De asemenea, au fost identificate 8 complexe adâncite care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit, din anii 4.400 – 3.900 înainte de Cristos.

Descoperire arheologică importantă la marginea Iașului

După o întrerupe obiectivă, a sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, s-au reluat investigațiile arheologice în stilul pluristratificat din Costești – Cier. În cele opt campanii anterioare, desfășurate între anii 2012 – 2019, au furnizat importante informații, împreună cu un patrimoniul bogat ale culturii Cucuteni.

Tot aici au fost descoperite 55 de morminte medievale târzii, din secolele XVI – XVII, dintr-o necropolă sătească. În imediate apropiere, în vatra satului Pietrișul de Sus, se cunosc materiale arheologice medievale din secolele XV. Din acea perioada datează și primele atestări documentare ale satelor Chetriș și Costești.

„Cercetările din acest an au vizat cunoașterea situațiilor arheologice din partea de Vest și Sud-Vest a sitului propriu-zis, dincolo de șanțul de apărare, unde existau indiciile extensiei locuirilor, în diferite perioade istorice «protoistorice și istorice».

În noile secțiuni săpate au fost identificate 8 complexe adâncite, care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit, cu caracteristici și funcționalități gospodărești, deoarece au servit ca gropi de împrumut/extragere argilă pentru confecționarea ceramicii și a lutuielilor pentru construcții, reutilizate apoi pentru adunarea resturilor menajere”, arată responsabilul de șantier, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Au fost descoperite statuete, unelte și arme din piatră

Recent, a fost scoasă la iveală o groapă-cuptor, pentru arderea și coacerea ceramicii. Într-o altă zonă s-a descoperit resturile osteologice ale unui animal erbivor de mari dimensiuni, aflate în conexiune anatomică, punând problema unor anumite practici rituale.

„Deocamdată, descoperirile mobile (ceramică, unelte și arme de silex și piatră, statuete antropomorfe și zoomorfe) sunt foarte puține în aceste complexe. Acest fapt poate întări, încă o dată, caracterul gospodăresc, nemijlocit utilitar al unora dintre aceste amenajări.

Importante sunt, însă, datele referitoare la completarea planimetriei sitului și utilizarea/gestionarea spațiului construit/locuit și a celui adiacent, certificându-se, încă o dată, complexitatea organizării habitatului cucutenian, în toate fazele de dezvoltarea ale acestei culturi”, reliefează prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Gradul de deteriorare a acestui sit arheologic este unul mare. Din cauza acestui lucru, specialiștii arată necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție.

„Având în vedere gradul de deteriorare a acestui sit arheologic, care a furnizat date arheologice deosebit de importante și un bogat patrimoniu, reiterăm necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție, pentru oprirea eroziunii active, care avansează an de an”, avertizează prof. dr. Sergiu Enea.

The post Descoperire uluitoare la Iași. Cui au aparținut mormintele vechi de sute de ani appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă