Descoperire neobisnuita in interiorul Pamantului: "Este mai mare decat muntele Everest"

1 lună in urmă 24

Un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Arizona, Statele Unite, a facut o descoperire surprinzatoare in interiorul Pamantului. Colosul din adancuri este mai mare decat varful Everest si provine dintr-o alta lume, reprezentand resturile unei planete care a lovit Terra, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.

Sursa acestor structuri misterioase, care se gasesc - una sub Oceanul Pacific, cealalta sub continentul Africa - au pus pe ganduri geologii, timp de patru decenii. Unii experti au sugerat ca rocile masive sunt fragmente ale unor placi tectonice prinse sub omoloagele lor din scoarta terestra, potrivit Business Insider.

Dar, acum cercetatorii americani sustin, intr-un nou studiu, ca au elucidat necunoscuta: "stropii" gigantici sunt ramasitele unui "embrion planetar de dimensiunea lui Marte" denumit Theia si care a izbit Pamantul.

Impactul a transformat suprafata Terrei intr-o mare de magma fierbinte, iar lovitura a provocat desprinderea unor resturi care au dus la formarea Lunii.

Qian Yuan, conducatorul cercetarii de la Universitatea Arizona considera ca in urma ciocnirii, parti din Theia s-au scufundat si au patruns adanc in mantaua Pamantului, stratul aflat intre scoarta si miezul planetei noastre.

Aceste fragmente colosale sunt "de milioane de ori mai mari decat muntele Everest, in ceea ce priveste volumul", a declarat expertul pentru sursa citata. Structurile sunt mai dense cu 1,5 - 3,5% decat restul mantiei Terrei si mai fierbinti.

Cele mai adanci bucati din Theia, in interiorul Pamantului, sunt situate la aproximativ 2.897 de kilometri, in zona mantiei care se gaseste in apropierea nucleului planetei noastre, iar inaltimea lor este uriasa, de 1000 de kilometri.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă