Descoperire istorică pentru România. Ce s-a găsit în pământ, de pe vremea lui Mihai Viteazul

3 luni in urmă 1

Arheologii români au făcut o descoperire șoc la Târgoviște. Aceștia au găsit mai multe arteracte datând de pe vremea lui Mihai Viteazul. Totul s-a întâmplat după ce un bărbat care vroia să construiască ceva a solicitat Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște încheierea unui contract pentru descărcarea de sarcină arheologică a unui teren situat în apropierea bis. Sf. Nicolae Andronești.

Descoperire uluitoare de pe vremea lui Mihai Viteazul. Ce au descoperit arheologii lângă biserica Sfântului Nicolae

Acolo au găsit arhelologii artefactele care datează de pe timpul lui Mihai Viteazul. Aceștia și-au închipuit cum, în 1959, când Sinan Pașa era pe urmele lui Mihai Viteazul după bătălia de la Călugăreni, iar acesta se refugiase la Târgoviște și îi aștepta pe turcii, lumea, care mai de care, încerca să găsească soluții cum să își pitească bunurile.

Astfel cineva a săpat o groapă în apropierea bisericii Sfântului Nicolae unde a îngropat cele câteva obiecte, nu o foarte mare avere nici la acea vreme. Probabil le-a îngropat cu gândul la cei ce le vor desoperi. Micul tezaur descoperit de arheologi conține un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative. Este vorba despre  6 obiecte, trei aparţin tipului de ceramică decorativă; două sunt de aramă, o căldăruşă pentru agheazmă şi o anaforniţă.

Tezaurul a vazut lumina zilei dupa peste 400 de aniTezaurul a vazut lumina zilei dupa peste 400 de ani

Cineva a săpat și a pitit obietele în fundul unei grădini

Orașul rămâne pustiu. Oamenii fug care încotro. Nu poți lua cu tine tot ce ai agonisit. Arzi, ascunzi, îngropi, abandonezi. Speri doar că-ți vei regăsi odoarele la întoarcere. Sau doar speri să ai timp să fugi. Caii și căruțele au prețuri mari în asemenea momente, dacă între timp nu le rechiziționează armata. Cel mai greu le este preoților. Ce să aleagă mai întîi? Icoanele care cu atâta migală au fost pictate? De policandre, de clopote nici nu poate fi vorba. Multe biserici au tainițe. Sub podea, în grădină, oriunde se putea săpa o groapă care să nu răsune a gol sub lanțurile de control ale turcilor.

În curtea bisericii Sf. Nicolae trebuie să fi fost o mare agitație în acele zile. Era o biserică frumoasă, închinată Domnului și orașului de Manea vornicul și soția Vlădaia în ultimii ani ai lui Radu de la Afumați. Poate în cinstea bătăliei purtată de Radu cu agarenii la Târgoviște. Cine știe… În fundul unei grădini cineva sapă o mică groapă. Pune cu grijă în ea niște obiecte, se închină uitîndu-se la biserică și pleacă. Nu era o mare avere pentru el. Pentru istoria orașului, însă….”, au scris arheologii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, după cum și-au închipuit ei ce s-a întâmplat acum peste 425 de ani.

Câteva luni a durat până ce tezaurul a fost descoperit

După solicitarea celui cae vroia să construiască ceva pe acel teren, argeologii au început imediat munca de căutare. A fost una grea. ”După o muncă de câteva luni, am reușit să restituim orașului istoria acelui loc. Printre numeroasele obiecte descoperite se regăsesc și cele ascunse în grădina din vremea lui Mihai Viteazul. Obiectele au fost datate cu ajutorul unei monede care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică identică ca tip cu cea din grupul de obiecte/tezaur, însă fragmentară. Este vorba de un mic tezaur, un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative, care merită a fi cunoscute și pe această cale.

Atfectele descoperit, restaurate cu multă pricepere

Din cele șase obiecte, trei aparțin tipului de ceramică decorativă; două sunt de aramă, o căldărușă pentru agheazmă și o anaforniță. Păstrat destul de rău a mai fost descoperit și capătul metalic al unui toiag. Am reconstituit, după restaurare, modul în care au fost depuse obiectele în groapă.

Artefactele au fost restaurate cu multă pricepere de către specialiștii Laboratorului de Conservare și Restaurare aparținând instituției noastre muzeale”, au mai scris arheologii pe pagina oficială a Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

The post Descoperire istorică pentru România. Ce s-a găsit în pământ, de pe vremea lui Mihai Viteazul appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă