Descoperire ireală în magazine după Crăciun. Inspectorii ANPC au fost și ei șocați de cele văzute

2 săptămâni in urmă 16

Am trecut de Crăciun, cu provizii pentru ziua de 25 decembrie, dar și pentru Revelion. Cu toate astea, în multe dintre magazine inspectorii ANPC au găsit multe neregului și au dat mai multe amenzi. În anumite cazuri descoperite s-a trecut chiar la închiderea agenților economici.

ANPC face controale masive în aceste zile

Deși ai crede că rafturile magazinelor, mai ales a celor mari, sunt sigure și curate, se pare că nu este chiar așa. Deși anunțate, multe dintre inspecțiile ANPC i-au prins pe mai mulți agenți economici cu neregului. Multe dintre ele fac referire la produse expirate, dar ce este mai grav, la vitrine frigorifice pline de mucegai.

Odată cu începerea perioadei Sărbătorilor de iarnă, ANPC a instituit așa-numitul „Comandament de iarnă”, menit să inspecteze la sânge toți agenții economici din piață. Așa se face că, în această perioadă, au fost făcute inspecții la nu mai puțin de 255 de agenți economici din țară.

Inspectorii ANPC au împărțit inspecțiile pe trei zone, Sud Muntenia Ploiești, Nord Est Iași și Centru Brașov. În toate aceste zone ANPC a dat aproximativ 199 de amenzi contravenționale.

Conform comunicatului, valoarea acestora se ridică la 1,1 milioane lei. În cadrul acelorași inspecții s-au mai acordat alte 132 de avertismente.

În cazul a cel puțin 30 de agenți depistați cu neregului, inspectorii ANPC au oprit temporar activitatea agenților, până la remedierea deficiențelor. Există un singur caz, cel puțin pentru moment, unde ANPC a propus suspendarea activității până la 6 luni.

Neregulile descoperite în teren de inspectori

În majoritatea cazurilor, unde s-au aplicat ameniz, avertizări, sau suspendarea activității, spune ANPC, s-au descoperit mai multe nereguli. Unele dintre ele având legătură cu termenlul de valabilitate al produselor scoase la vânzare, dar și cu vitrinele frigorifice, unde au fost descoperite multe pline de mucegai. Iată și lista comunicată de ANPC, după controalele efectuate în teren:

 •  comercializarea sau utilizarea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită
  schimbarea stării termice a aproduselor,
 •  utilizarea, la raionul de vitrină asistată  a unor vitrine frigorifice neigienizate, ale căror tăvi conțineau urme de resturi alimentare, pete și lichid provenit de la scurgerile din produse,
 •  folosirea unor vitrine frigorifice care aveau ventilatoare cu depuneri sau strat gros de praf pe grila de protecție, urme de mucegai și de rugină,
 •  comercializarea de legume  fructe cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, pete, deshidratate, consistență moale, improprii consumului uman,
 •  utilizarea unor spații de frig insalubre, cu urme de resturi alimentare lipite pe tăvile de inox, suprafețe cu rugină, urme de insecte,
 •  lipsa menționării alergenilor pe listele meniu sau a afișării gramajului porțiilor, la unele unități de alimentație publică,
 •  lipsa verificărilor metrologice la instrumentele de măsură utilizate,
 •  lipsa etichetelor la unele produse alimentare,
 •  utilizarea unor ustensile de bucătărie deteriorate sau neprofesionale,
 •  lipsa afișării prețurilor la cazare,
 •  utilizarea unor lenjerii de pat, saltele și alte accesorii, neigienizate sau deteriorate, în spațiile de cazare,
 •  lipsa informațiilor necesare turiștilor, în spațiile de cazare.

 

Președintele ANPC: „Suntem mereu alături de consumatori”

În majoritatea cazurilor amenzile date au fost justificate, iar pentru cei cărora li s-au dat doar avertismente, li s-a precizat că este necesar să rectifice cât mai repede posibil situația. În același timp, președintele ANPC a dat asigurări că aceste inspecții vor continua și în zilele următoare.

„Suntem mereu alături de consumatori și avem permanent grijă ca drepturile lor, legea să fie respectate de către operatorii economici. Nu admitem ca pretextul profiturilor, chiar într-o perioadă grea, să justifice o formă de lipsă de respect față de consumator.

De aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, suntem atenți și ne aflăm oriunde, în România, turistul și-ar dori să-și petreacă vacanța, pentru a ne asigura că actul comercial se derulează conform reglementărilor. Bazați-vă pe noi!”, a declarat Mihai Culeafă, președintele ANPC.

 

 

The post Descoperire ireală în magazine după Crăciun. Inspectorii ANPC au fost și ei șocați de cele văzute appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă