Descoperire arheologică ”unică”, în Israel. O peșteră din timpul faraonilor, găsită accidental după mai bine de 3.000 de ani FOTO

1 săptămână in urmă 21

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 20:04

195 citiri

O peşteră funerară care datează din timpul faraonului Ramses al II-lea a fost descoperită întâmplător, în Parcul Naţional Palmachim, lângă una dintre cele mai populare plaje din Israel. În interior se află obiecte intacte, neatinse de aproximativ 3.300 de ani, relatează The Jerusalem Post.

Peștera a fost descoperită accidental, după ce un tractor a lovit o stâncă în timpul unor lucrări ale Autorității Naturii și Parcurilor.

Arheologi: ”O descoperire unică”

Chemați la fața locului, arheologii de la Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) au descoperit zeci de vase intacte din ceramică şi bronz, în poziția în care au fost așezate în timpul ceremoniei funerare. În urmă cu mii de ani, vasele erau ofrande îngropate împreună cu defunctul.

Despite the crowds that flock to Palmachim beach daily, the 3,300-year-old cave was literally untouched and full of vessels used as burial offerings. pic.twitter.com/cIyVJ5nbkr

— Anna Ahronheim (@AAhronheim) September 18, 2022

Peştera a fost sculptată în formă de pătrat, iar în centrul tavanului se afla un stâlp.

”Aceasta este o descoperire unică! Nu în fiecare zi vezi un decor din Indiana Jones - o peşteră cu vase pe jos, care nu au fost atinse de 3.300 de ani.

Vorbim despre epoca târzie a bronzului. Aceasta este întocmai perioada celebrului rege Ramses al II-lea. Faptul că peştera a fost sigilată şi nu a fost jefuită în perioade ulterioare ne permite, cu mijloacele ştiinţifice disponibile în prezent, să extragem o mare cantitate de informaţii din obiecte şi din materialele care au supravieţuit pe acestea şi care nu sunt vizibile cu ochiul liber, inclusiv materiale organice”, a declarat dr. Eli Yanai, expert în perioada bronzului în cadrul IAA.

”Peştera ne poate oferi o imagine completă asupra obiceiurilor funerare din epoca târzie a bronzului. În peşteră au fost lăsate mai ales zeci de vase de ceramică de diferite dimensiuni şi forme. Printre acestea se numără boluri adânci şi puţin adânci, dintre care unele sunt vopsite în roşu, oale de gătit, ulcioare şi lumânări de lut care conţineau ulei pentru iluminat”, a adăugat el, potrivit stirileprotv.ro

Pe lângă vase, în peșteră au mai fost găsite recipiente de depozitare de mici dimensiuni, în special ulcioare folosite pentru depozitare și în comerțul cu materiale preţioase în cantităţi reduse. Potrivit arheologilor, aceste vase au fost importate din zona Tir (Tyre), Sidon, şi alte oraşe portuare de pe coasta Libanului. Au mai fost găsite, de asemenea, și vase de ceramică importate din Cipru.

Lângă obiectele din ceramică au mai fost găsite vârfuri de săgeţi sau de lance din bronz. După poziţia lor, acestea fuseseră amplasate pe o grămadă de material organic care nu a rezistat însă trecerii timpului.

Vestea despre descoperirea peşterii s-a răspândit rapid în lumea ştiinţifică, mulți cercetători solicitând Israelului să se alăture săpăturilor arheologice care vor urma.

Citeste si:

 Document rar descoperit din perioada Primului Templu VIDEO

Un papirus misterios, care face parte din Manuscrisele de la Marea Moartă, a fost pierdut în istorie, însă acum el a fost redescoperit la Ierusalim, în Israel. Fragmentul este unul dintre cele...

 ”Nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort pe care și-l împart dictatori descreierați”

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi s-a alăturat celor care au criticat declarațiile șocante ale profesorului universitar Andrei Marga referitoare la războiul din Ucraina....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă