Decretul semnat miercuri de Putin pare să permită o mobilizare mai amplă decât a sugerat inițial liderul rus

1 săptămână in urmă 50

Decretul semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin pare să permită o mobilizare mai amplă decât a sugerat acesta în discursul său de miercuri dimineață, relatează CNN.

„Vorbim despre o mobilizare parțială”, a declarat miercuri președintele Putin în discursul său înregistrat. „Cu alte cuvinte, vor fi chemați doar rezerviștii militari, în primul rând cei care au servit în forțele armate și care au specialități profesionale militare specifice și experiența corespunzătoare”.

Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat, de asemenea, că „nu se pune problema unei mobilizări a studenților și nu va exista sub nicio formă”.

În primul paragraf al decretului semnat de președintele Putin se vorbește despre o „mobilizare parțială”.

Dar nu îi definește pe cei eligibili atât de strict precum a făcut-o liderul rus în discursul său. În schimb, se spune că singurele persoane cărora nu li se aplică sunt cele care nu sunt eligibile din cauza vârstei, a bolii sau a încarcerării.

În paragraful doi, se spune că președintele a decis „să cheme cetățenii Federației Ruse la serviciul militar prin mobilizare în Forțele Armate ale Federației Ruse. Cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar prin mobilizare au statutul de militari înrolați care îndeplinesc serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse pe bază de contract.”

Ekaterina Schulmann, politolog rus și cercetător asociat la Chatham House, a declarat pe Telegram că, deși decretul „descrie mobilizarea ca fiind parțială”, acesta „nu stabilește niciun parametru al acestei parțialități, nici teritorial, nici privind categoria”.

„Potrivit acestui text, oricine poate fi chemat la mobilizare, cu excepția celor care lucrează în complexul militar-industrial, care sunt scutiți pe perioada angajării lor. Faptul că mobilizarea se aplică doar rezerviștilor sau celor care au anumite competențe deosebit de necesare este menționat în adresă, dar nu și în decret”, a spus ea.

Avocatul rus pentru drepturile omului Pavel Chikov, tot pe Telegram, a declarat că decretul stabilește mobilizarea „în termenii cei mai largi”.

„Președintele lasă totul la discreția ministrului Apărării. Deci, de fapt, Ministerul rus al Apărării este cel care va decide cine va fi trimis la război, de unde și în ce număr”.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă