Decizie fără precedent a celor de la Engie. Nu mai vor să fie furnizori de ultimă instanță

3 săptămâni in urmă 26

Decizie radicală a celor de la Engie. Foto/Profimedia Decizie radicală a celor de la Engie. Foto/Profimedia

Engie România a notificat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

MARŢI, 16 NOIEMBRIE 2021, 21:53

SURSĂ: Realitatea AUTOR: Iulian Budușan

Potrivit datelor transmise de Agerpres, compania a luat decizia de renunţare având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.  

Sursa citată menţionează că, în decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.  

„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie.   Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele", au explicat reprezentanţii companiei.   Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.  

„Engie România este în dialog permanent cu autorităţile de resort pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru definirea condiţiilor aplicabile furnizorilor de ultimă instanţă pentru toate părţile implicate şi în beneficiul clienţilor", au mai anunţat reprezentanţii companiei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă