Decizie cu impact major a Bruxelles-ului pe termen lung în domeniul energiei. România și Estul, ignorate de Comisia Europeană, în ciuda unei scrisori semnate de premierul Cîțu și alți șapte șefi de guvern

3 săptămâni in urmă 15

Interesele economice ale României și altor șapte state membre UE din estul continentului au fost ignorate de Comisia Europeană într-unul dintre cele mai importante dosare economice ale acestui deceniu. E vorba despre taxonomie (clasificarea activităților economice ce vor fi finanțate cu fonduri europene), un act delegat prin care Comisia Europeană a prezentat miercuri clasificarea activităților economice considerate durabile în UE. Proiectele de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale și centralele nucleare, cerute insistent de România, nu au fost incluse.

  • Miza: Taxonomia este unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului în UE. Sub presiunea forțelor politice ecologiste – printre care Parlamentul European și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, Comisia Europeană a impus o cursă rapidă a decarbonizării în UE. Noile direcții afectează însă puternic statele membre care, precum România, au proiecte energetice bazate pe cărbune, gaze și nuclear. Dacă proiectele pe gaze și nuclear sunt excluse din așa-numita taxonomie, atunci ele vor fi extrem de greu de finanțat. Odată ce fondurile europene vor fi inaccesibile pentru aceste proiecte, și băncile comerciale sau de investiții vor deveni extrem de reticente în finanțare lor.

Normele prezentate miercuri de Comisia Europeană, cunoscute sub numele de „taxonomie”, acoperă sectoarele industrial, forestier, construcții, transporturi sau energie. În domeniul energiei însă, Bruxelles-ul a amânat o decizie cu privire la includerea energiei nucleare și a gazului natural, deși multe state membre le consideră necesare pentru tranziția la energia ”curată”, bazată pe surse regenerabile și dorită de Comisia Europeană.

România, alături de alte state membre, a militat puternic pentru includerea proiectelor energetice pe bază de gaze naturale și combustibil nuclear în taxonomie. În 20 aprilie, premierul Florin Cîțu, alături de premierii din Bulgaria, Cipru, Cehia, Ungaria, Malta, Polonia și Slovacia a semnat o scrisoare oficială prin care îi cerea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să includă gazele și energia nucleară în taxonomie. Scrisoarea a fost prezentată în premieră de Euractiv.com și confirmată pentru G4Media.ro de guvern. În martie, printr-o altă scrisoare, Cîțu, alături de Emmanuel Macron și liderii din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia ceruse Comisiei Europene să „sprijine activ” energia nucleară.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă