Decizie CEDO: RISE Moldova câștigă procesul privind obstrucționarea libertății de exprimare, după ce a dezvăluit scheme de finanțare din Rusia către PSRM și Igor Dodon

1 săptămână in urmă 19

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, în favoarea RISE Moldova și a directorului acestei instituții media, Iurie Sanduța, obligând Republica Moldova să plătească o compensație financiară de 3.800 de euro către jurnaliștii acestei instituții media.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a susținut, în unanimitate, că a existat o încălcare a articolului 10 [libertatea de exprimare] a CEDO”, se arată în decizia de marți.

De asemenea, CEDO a acordat reclamanților 3.800 de euro pentru daune morale și costuri și cheltuieli.

Potrivit investigației RISE Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM, ar fi beneficiat de sponsorizări de zeci de milioane de lei moldonești printr-o schemă alambicată.

Banii proveneau dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federația Rusă. Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei [circa 1,5 milioane de euro -n.red.] înainte cu câteva luni înainte de prezidențialele din 2016, prin intermediul Exclusiv Media, firmă deținută astăzi de deputatul Corneliu Furculiță.

Acesta este și astăzi deputat socialist și un vechi prieten din copilărie al lui Igor Dodon, ambii fiind din același sat Sadova din raionul Călărași.

RISE Moldova a scris că, în baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la mai multe persoane apropiate PSRM-ului, dar și la membri acestui partid. Ulterior, cei împrumutați au sponsorizat cu aceștia bani campania electorală prezidențială a lui Dodon din 2016.

Contractul de împrumut semnat de un offshore din Bahamas și firma lui Furculiță a fost redactat în rusă și engleză, iar toate litigiile provocate de contract sunt reglementate de legislația materială și procesuală a Federației Ruse și urmează să fie examinate de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Moscova.

După publicarea investigației RISE înainte alegerilor din noiembrie 2016, PSRM și Exclusiv Media au acționat în judecată RISE Moldova.

Aceștia au formulat acuzații de defăimare și au solicitat ca RISE Moldova să dezmintă informațiile din investigație.

Prima instanță a dat câștig de cauză Exclusiv Media și apoi PSRM-ului în decembrie 2017, dar jurnaliștii RISE Moldova au contestat decizia la Curtea de Apel. Ulterior însă, și Curtea de Apel, dar și Curtea Supremă de Justiție au respins apelurile lor. Astfel, pe 9 ianuarie 2019, directorul RISE Moldova Iurie Sanduța a depus plângere la CEDO.

De asemenea, pe 3 martie 2020, RISE Moldova a câștigat în instanța de fond procesul cu Exclusiv Media SRL, compania deputatului Corneliu Furculiță, cea prin care au trecut banii socialiștilor din Bahamas la sponsorii PSRM.

Foto: Președinte rus Vladmir Putin (stânga) și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei vizitei la Moscova. Sursa/Pagina de Facebook a lui Igor Dodon

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă