Decizia de extracție a gazelor din Marea Neagră, așteptată în acest an, spune Virgil Popescu

1 săptămână in urmă 21


OMV Petrom şi Romgaz ar trebui să anunţe în următoarele luni dacă vor să investească în extracţia gazelor din zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri, 21 septembrie, argumentând că „este o situaţie specială în piaţă”.


„Le-am spus tot timpul, mă aştept şi vreau ca declaraţia şi decizia Romgaz şi Petrom să fie luată cât mai repede, să fie nişte declaraţii inclusiv la sfârşitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situaţie specială în piaţă. Este nevoie de gaz natural în piaţă şi România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizie până la finalul acestui an”, a spus Virgil Popescu după ce a participat la Romanian International Gas Conference, potrivit Agerpres.


Ministrul PNL al Energiei a precizat că acest lucru ar însemna ca producţia de gaze în zăcământul Neptun Deep să înceapă la finalul anului 2026-începutul anului 2027, moment în care, potrivit lui Virgil Popescu, România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze şi va exporta în regiune surplusul.


100 de miliarde

de metri cubi de gaze sunt în zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră.


Legea offshore pentru extragerea gazelor din Marea Neagră a fost votată pe 18 mai de plenul Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis o săptămână mai târziu și apoi publicată în Monitorul Oficial.


Împărțirea veniturilor din extracția gazelor din Marea Neagră se va face într-un procent de 60% pentru statul român și 40% pentru investitori.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă