Decizia conducerii Bisericii Ortodoxe Române: Ritualul botezului rămâne neschimbat, copilul trebuie scufundat de trei ori

1 lună in urmă 1


Decizia Sfântului Sinod vine la aproape o lună de la cazul bebelușului de șase săptămâni din Suceava care a făcut stop cardio-respirator în urma botezului.


În ședința de joi, Sfântul Sinod, organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.


Precizările Sfântului Sinod, după îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului


înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Dezbaterile Sfântului Sinod privind ritualul botezului au venit după ce, pe 1 februarie, un copil de 6 săptămâni a murit, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. De altfel, Arhiepiscopul Calinic și ÎPS Teodosie s-au contrazis public pe tema ritualului botezului.


Arhiepiscopul Tomisului a susţinut că nici nu poate fi vorba despre schimbarea ritualului, deși voci din biserică spun că regulile sunt clare, în unele situații copilul nu trebuie scufundat.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă