De un an, Centrul Național de Sănătate Mintală este condus de o contabilă

3 săptămâni in urmă 19

Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog este condus în prezent de Alina Nicoleta Părăluță, fosta contabilă-șefă a instituției, care a fost numită după ce fosta directoare a ieșit la pensie, se arată într-o analiză PressOne despre criza din domeniul sănătății mintale ce se prefigurează post-COVID . Ea a preluat interimatul pentru a nu „bloca activitatea centrului”, explică reprezentanții Ministerului Sănătății.

După ce a lucrat mai mult timp în domeniul hotelier, Alina Nicoleta Părăluță a venit în Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog pe postul de contabil-șef, iar în martie 2020, după ce fosta directoare a centrului Ileana Botezat a ieșit la pensie, aceasta a fost numită director interimar prin ordin de ministru, instituția fiind subordonată Ministerului Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis pentru PressOne motivul pentru care au făcut această numire.

„Referitor la interimatul asigurat pentru funcția de director precizăm faptul că momentul încheierii mandatului fostului director al CNSMLA, 15.03.2020, a coincis cu intrarea în starea de urgenţă generată de pandemia COVID-9. Pentru a nu bloca activitatea Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, precum şi desfăşurarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă, doamna Alina Nicoleta Părăluță, la acea dată contabil șef al CNSMLA, a fost numită prin ordin de ministru director interimar, fiind singura persoană care ocupa o funcţie de conducere în cadrul CNSMLA”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

În prezent în cadrul centrului lucrează un singur psiholog stagiar, iar posturile de psihiatru, asistent social și psiholog principal sunt vacante.

„Organigrama noastră n-a fost niciodată completă din cauza subfinanțării. Dacă vă uitați la noi pe site, la buget, pe salarii am avut doar bani pentru personalul care era deja existent. N-am avut nimic suplimentar. Am tot cerut, nu ni s-a dat. Ce justificări să ne dea? Că nu sunt bani”, a declarat Alina Părăluță pentru sursa citată.

Ministerul spune că, pentru 2021, centrului i s-a alocat un buget de peste 2,6 milioane de lei, din care 460 de mii de lei sunt pentru plata salariilor, 40 de mii pentru activități de organizare și funcționare administrativă, iar peste 2,1 milioane sunt dedicați derulării proiectelor cu finanțare nerambursabilă. 

Întrebate ce plănuiesc să facă pentru a gestiona criza de sănătate mintală ce se prefigurează post-COVID, cele două instituții – ministerul și CNSMLA – spun că au mai multe proiecte în derulare. 

Citește întregul articol pe Pressone.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă