De ce valul trei al pandemiei va fi mai dificil. Medic: "Romania aplica metoda de lupta din valul 2, insa ecuatia este diferita"

1 lună in urmă 3

Romania este in al treilea val pandemic, iar autoritatile au inceput din nou sa ia masuri restrictive pentru limitarea raspandirii virusului ucigas. Expertii in sanatate spun ca testarea este insuficienta.

Medicul Marius Geanta, co-fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, explica cum au actionat autoritatile in Romania, de la inceputul pandemiei pana in prezent.

"Valul 1 (primavara 2020) - Romania, ca majoritatea statelor UE, a abordat primul val al pandemiei printr-o strategie de tipul "zero-covid". Lockdown prelungit, de 2 luni, cu scopul de a reduce la maximum numarul de infectari, avand ca obiectiv protejarea sistemului de sanatate (evitarea scenariului Lombardia). Obiectivul "zero-covid" nu a putut fi atins pentru ca SARS-CoV-2 era deja raspandit, iar statele au actionat necoordonat", a explicat Marius Geanta.

Tratamentul atipic aplicat de o doctorita bolnavilor de COVID-19. Colegiul medicilor: "Nu va fi sanctionata, insa nu suntem de acord cu afirmatiile date in presa"

Despre valul al doilea, medicul spune ca oamenii au invatat sa traiasca cu virusul.

"Valul 2 (toamna 2020) - Romania si Europa au invatat ca trebuie sa traiasca impreuna cu virusul, asa ca au renuntat la strategia "zero-covid" din primul val, incercand interventii de sanatate publica tintite (decizii locale, in locul celor nationale) pentru a controla numarul de cazuri, asumand o presiune mai mare pe sistemul de sanatate, in comparatie cu primul val. In aceasta abordare, obiectivul a fost protejarea economiei*, alaturi de preocuparea de a nu fi depasita capacitatea sistemului de sanatate", a explicat Dr. Marius Geanta.

Cat costa fiecare vaccin anti-COVID 19 si care este impactul pretului asupra calitatii serului - explicatiile expertilor

"Valul 3, favorizat de aderenta oamenilor fata de masurile preventive"

"Valul 3 (primavara 2021) - Pana acum, Romania aplica metoda de lupta din valul 2, insa ecuatia este diferita. Cele mai mari probleme le pune tulpina B.117, dominanta in Romania, in fata careia multe state europene au luat deja masuri extrem de restrictive, amintind de valul

1.

Raspandirea virusului este favorizata in primul rand de aderenta din ce in ce mai scazuta a oamenilor fata de masurile preventive (petreceri private, in cluburi sau in statiunie montane).

Fata de valul 2, avem si o veste buna: vaccinarea personalului medical (care va determina scaderea cazurilor de infectare in spitale si ambulatorii) si vaccinarea (desi inca limitata) a personalului din educatie (care va duce la o scadere a cazurilor de infectare in scoli, in comparatie cu valul 2).

* protejarea economiei, in sensul explicat de cei mai multi experti in domeniu. Ca medic, opinia mea este mult mai nuantata (si, posibil, irelevanta)

** testarea insuficienta si, mai nou, ineficienta (daca vorbim despre secventierea genomica) reprezinta firul rosu al celor 3 valuri. Tebuie sa devenim constienti ca fara un sistem de testare centrat pe preventie, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel national si care sa includa testare rapida, PCR si secventiere genomica, ne va fi greu sa controlam pandemia", a mai explicat expertul.

CITESTE SI:Romanul recunoscut drept unul dintre cei mai mari experti din lume in boli neuropsihice. A fost numit "cercetatorul anului 2021" in domeniul schizofrenieiStudiile lui Vlad Voiculescu comparativ cu omologii europeni. Ce CV-uri prezinta alti 10 ministri ai Sanatati din tari ale UECand ajung in Romania primele doze de Johnson&Johnson: "Are doua caracteristici care il diferentiaza de celelalte vaccinuri existente"VIDEO FOTO Imagini care taie rasuflarea filmate in Sinaia. Ursi plimbandu-se agale printre masini si oameni intr-o zi turistica plinaTopul celor mai periculoase bombe calorice. Ce contin mancarurile consumate pe repede inainte de foarte multi romani
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă