De ce trec clasele în online când apar 3 cazuri de COVID. Noile reguli pentru școli, explicate de Rafila

1 săptămână in urmă 16

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat vineri, într-o conferință de presă, citat de Agerpres, motivațiile care au stat la baza noilor reguli după care vor funcționa de luni, 17 ianuarie, școlile cu prezență fizică și de ce clasele care au trei cazuri de COVID timp de șapte zile consecutiv trec în online.

Potrivit noilor reglementări, şcolile dintr-un judeţ vor trece în sistem online în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate.

De asemenea, activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

Potrivit ministrului Rafila, ”trei cazuri pozitive la o clasă reprezintă definiţia focarului epidemiologic”.

De ce trei cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă – şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică – şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie.

Alexandru Rafila:

Ministrul a explicat ce înseamnă perioada de incubație.

”De exemplu, un se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri – în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – am ales şapte zile”, a precizat Rafila.

Potrivit medicului, noile măsuri sunt menite să asigure „sustenabilitatea procesului de învăţământ”, dar şi un echilibru în capacitatea de acordare a asistenţei medicale.

Rafila a mai subliniat că limita de 75% a fost propusă de specialiştii din sănătate publică şi asistenţă medicală.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă