De ce să pui zaţ de cafea la rădăcina trandafirilor. Doar grădinarii experţi mai fac aşa

6 zile in urmă 12

După ce ai savurat cafeaua, ai grijă să nu arunci zațul de cafea, căci ai putea avea mare nevoie de el, mai ales dacă ai trandafiri în ghiveci sau plantați direct în grădină. Iată de ce să pui zaţ de cafea la rădăcina trandafirilor!

De ce să pui zaţ de cafea la rădăcina trandafirilor

Zațul de cafea este o materie organică. El se descompune în timp și eliberează hrana pentru plante. Astfel, solul devine mai fertil, iar plantele se pot hrăni mai mult. În ce privește trandafirii, ei iubesc zațul de cafea, acest ingredient bogat în azot, cupru, potasiu și fosfor, acționând asupra acestor flori ca un adevărat fertilizant natural.

Elementele pe care zațul le conține sunt esențiale pentru creșterea și înflorirea trandafirilor. Datorită zațului de cafea, solul devine mai ușor și mai aerisit, permițând scurgerea cantităților excesive de apă. Totodată, pământul reține numai cantitatea potrivită de apă, asigurând umiditatea la rădăcina plantelor.

Despre zațul de cafea, trebuie să știi că este acid, iar unele tipuri de cafea sunt chiar mai acide decât altele. Însă pe măsură ce zațul se descompune, aciditatea acestuia scade. Astfel, dacă pui zațul de cafea la rădăcina trandafirilor, se va putea menține cantitatea potrivită de aciditate, iar trandafirii se vor menține în condiții optime.

Cât zaț de cafea trebuie să pui la trandafiri

Experții în grădinărit au calculat circa o jumătate de kilogram de zaț la fiecare tufă. După ce ai întins zațul pe sol, trebuie să uzi cu apă din abundență. Zațul de cafea se mai poate amesteca și cu compost, mulci de scoarță sau frunze.

Cel mai bun moment pentru a răspândi zațul de cafea pe sol este primăvara. Acest procedeu va ajuta la creșterea viguroasă a trandafirilor și să le crească rezistența la boli. Zațul, dacă este aplicat prea devreme pe sol, poate să stimuleze creșterea prea rapidă. Iar în cazul unui îngheț târziu, noii lăstari pot muri.

Însă cea mai eficientă modalitate de a include zațul de cafea în amestecul de compost pentru grădină este să așezi un strat între frunzele uscate și un strat de iarbă, care a fost proaspăt tăiată.

Se mai poate mulci cu compost care conține zaț de cafea, însă nu trebuie să folosești zaț proaspăt, deoarece azotul din zațul proaspăt de cafea ar putea face ca trandafirii să producă noi creșteri până târziu în sezon. Iar în acest caz, noile frunze și muguri ar putea fi ucise de îngheț.

Mare atenție și la utilizarea excesivă a zațului de cafea, deoarece poate fi dăunătoare tufelor de trandafiri. Dacă pui prea mult zaț, riști să arzi rădăcinile acestor flori. Se recomandă deci să întinzi ușor zațul de cafea pe suprafața solului sau să îl pui în compost.

The post De ce să pui zaţ de cafea la rădăcina trandafirilor. Doar grădinarii experţi mai fac aşa appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă