De ce nu ajung mai multe vaccinuri la Timișoara, unde rata de infectare a sărit de 7? Comitetul de Vaccinare: Nu s-a cerut suplimentare. DSP Timiș: Se fac solicitări constant

2 luni in urmă 5


Cu o rată de infectare de 7,36 de cazuri la mia de locuitori, Timișoara intră în carantină în această noapte. Sâmbătă seară, când s-a anunțat măsura carantinării, autoritățile locale spuneau că au promisiuni de la vicepremierul Dan Barna și de la reprezentanți ai Ministerului Sănătății că în Timiș vor ajunge „în cel mai scurt timp” mai multe vaccinuri. Luni vor fi livrate României peste 220.000 de doze de ser de la Pfizer, însă Timișoara nu va primi o cotă mai mare decât cea deja stabilită.


Din totalul de 224.640 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech livrate luni României, la Timișoara vor ajunge 25.740 de doze, adică 11,4% din întregul lot.Exact același procent de 11,4% i-a revenit Timișoarei și la tranșa de săptămâna trecută, când în țară au intrat 214.110 de doze de vaccin, iar în Vest s-au dus 24.570 din total.


Oficiali ai Comitetului de Vaccinare susțin că nu au primit solicitare de la DSP-ul local pentru o suplimentare. De cealaltă parte, DSP Timiș spune că face constant astfel de solicitări.


„Pentru a suplimenta eforturile de control al pandemiei, am discutat astăzi (sâmbătă - n.r.) cu colonelul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național pentru Vaccinare, să primim mai multe doze de vaccin pentru Timișoara. Mi-a promis că se va întâmpla”, a scris și Dominic Fritz, primarul Timișoarei, pe Facebook.


Contactat de Libertatea duminică, edilul a precizat că negocierile continuă și zilele următoare, iar cifrele anunțate azi nu sunt cele finale.


Comitetul de Vaccinare: Nu s-au cerut mai multe doze


Între timp însă, reprezentanții Comitetului de Vaccinare au explicat că la centrele din județul Timiș au fost repartizate aproape același număr de doze pentru că nu au primit solicitare de mai multe.


„Alocarea se face efectiv în baza solicitărilor care vin prin DSP-uri, cel mai probabil nu s-a primit o solicitare pentru acest supliment. Atât timp cât acest lucru nu s-a întâmplat, au rămas la acest număr de doze venit prin DSP. Procedura prin care aceste doze se distribuie rămâne aceeași: trei zile de programări sau nevoi de vaccinări se trimit de către centrele de vaccinare, prin DSP-uri, către centrul zonal”, au declarat oficiali ai CNCAV.


Contactată de Libertatea, Cornelia Bubatu, purtător de cuvând DSP Timiș, susține însă că se fac constant cereri pentru vaccin.


„Direcția de Sănătate Publică Timiș, nucleul de vaccinare, face constant cereri în acest sens. Există o catagrafie cu fluxurile operaționale și există cereri constante în sensul acesta. În baza acestei catagrafii se fac cereri. Zilele trecute s-au alocat județului nostru noi fluxuri cu Moderna, același număr ca și Bucureștiului”, a declarat reprezentanta DSP Timiș.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă