De ce izbucnesc infectările cu COVID-19 în anotimpul rece. Medic: Virusul nu e influențat de temperatură sau umiditate

4 zile in urmă 32

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 03:45

177 citiri

 Virusul nu e influențat de temperatură sau umiditate

Au trecut deja aproape doi ani de când a izbucnit pandemia de coronavirus, iar de atunci pare că ne învârtim într-un cerc vicios. Primăvara cazurile scad ușor, vara aproape că nu există, un nou val vine toamna, iar apogeul este atins iarna. Iar apoi acest ciclu se reia.

Oamenii nu înțeleg de ce în 15 iulie aveam 62 de cazuri noi, ca mai apoi în 15 septembrie să ajungem la 4.004, iar astăzi, 12 octombrie, la 16.743 de infectări.

La această întrebare răspunde medicul Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină. Răspunsul este unul mult mai banal decât ne-am putea imagina, și anume că, din cauza temperaturilor, cea mai mare parte dintre interacțiuni se desfășoară în interior, nu în aer liber, unde virusul se transmite mult mai repede și mai ușor.

”E simplu. Pentru că interacțiunea se produce mai degrabă în interior, oamenii petrec mai puțin timp afară, iar transmiterea în interior a virusului e mai intensă decât în spațiu închis. Arată asta foarte multe studii. Ne aducem aminte de cele care arătau cum se transmite virusul într-un avion, cum se transmite într-un restaurant, dacă e sau nu ventilat, cum se transmite în clase, la școală, sunt date care există.

Asta e explicația: oamenii petrec mai mult timp în interior și vin în contact mult mai apropiat”, explică medicul Marius Geantă.

Virusul nu e influențat de temperatură

Anumite infecții respiratorii sunt influențate și de factori externi, cum ar fi temperatura sau umiditatea, dar datele colectate până acum despre SARS-CoV-2 arată că reprezintă o excepție.

”Virusul în sine pare că nu este influențat de căldură sau de umiditate. Nu avem același pattern ca în cazul altor infecții respiratorii, cel puțin din ce știm până acum”, concluzionează Marius Geantă.

Citeste si:

Cât de relevant este un test de anticorpi pentru a decide dacă facem doza 3 a vaccinului contra covid?

Administrarea celei de-a treia doze a vaccinului contra COVID-19 este recomandată în mod special anumitor categorii de persoane considerate vulnerabile, dar și restului populației. De atunci a...

Cine e super-starul din sport care a fost suspendat pentru că refuză vaccinul anti-Covid. Va pierde o avere pentru fiecare meci ratat!

Gruparea Brooklyn Nets a anunţat suspendarea baschetbalistului Kyrie Irving, care astfel nu va putea juca până când se va vaccina. "În faţa evoluţiei situaţie şi după o lungă...

Sursa: Ziare.com

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă