De ce încearcă „hackerul briliant” de la Hexi Pharma să scape de a treia condamnare, deși nu va face nicio zi de închisoare

1 săptămână in urmă 26


Condamnat de Curtea de Apel Cluj la 4 ani și 3 luni de închisoare în al treilea dosar pe numele său, Miron Panaitescu, mâna dreaptă a fostului patron Hexi Dan Condrea, a contestat în anulare decizia definitivă a instanței ardelene. Motivul: speța e asemănătoare cu alta în care e inculpat, dosarul Hexi Pharma 2, pe care Tribunalul București a decis să-l întoarcă la DNA, explică un jurist. Curtea de Apel București va decide, miercuri, dacă acceptă apelul procurorilor.


Mișcări de trupe în jurul dosarelor în care sunt implicați foștii șefi ai grupului Hexi. Pe lângă dosarul-mare, cel care se referă la diluarea substanțelor, există un alt dosar de evaziune fiscală. Acesta a fost întors de Tribunalul București în august și, în această săptămână, Curtea de Apel București ar trebui să hotărască dacă dosarul va fi judecat în continuare sau revine pe masa procurorilor.


În paralel cu evenimentele ce-i păreau favorabile, Miron Panaitescu, singurul om din grupul Hexi inculpat în dosar, a primit, însă, o condamnare de 4 ani și 3 luni de închisoare.


A treia pe numele lui:


Condamnat la 11 ani de închisoare în 2003 pentru că a devalizat Bursa în 1999, an în care a fost și arestat;Condamnat la 3 ani și 3 luni de închisoare în 2015 pentru ucidere din culpă, după un accident în care i-a murit soția;Condamnat la 4 ani și 3 luni de închisoare în 2021 pentru evaziune fiscală.

<strong>Curtea de Apel Cluj, cea care a dat condamnarea în ultimul caz, a hotărât că Panaitescu nu va sta nicio zi în spatele gratiilor, fiindcă infracțiunea pentru care a fost condamnat e concurentă cu alte două pentru care a stat 10 ani în închisoare, așa că bărbatul a fost lăsat în libertate.</strong>


Totuși, săptămâna trecută, Panaitescu a făcut contestație în anulare în acest dosar. 


Contestația în anulare este o cale extraordinară de atac. Ea poate fi utilizată în următoarele momente:


când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate,când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal.

Panaitescu se va judeca în acest caz abia pe 1 februarie. Însă, spune un jurist, „a mai încercat să facă un pas pentru a-și demonstra nevinovăția când, în paralel, o altă instanță se va pronunța cu privire la o altă faptă de evaziune fiscală de care este acuzat. Firește, în al doilea caz, vorbindu-se despre probele procurorilor, nu despre faptele în sine”. 


Ce înseamnă Hexi Pharma 2


Acum 3 ani, DNA îi trimitea în judecată pe Miron Panaitescu, fost administrator în grupul Hexi, și alt administrator de firmă, Attila Erdei, pentru evaziune fiscală în formă continuată. 


„În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată” – comunicat DNA din 3 decembrie 2018 


Procurorii susțineau că Panaitescu și Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi făcut contracte fictive prin off-shore-urile ultimului, toate din Cipru. ANAF se constituise parte civilă pentru a recupera peste 9 milioane de lei. 


Considerat de oamenii din grupul Hexi „un hacker briliant”, după cum au spus chiar ei acum 6 ani, Panaitescu s-a reîntâlnit cu Dan Condrea după ce a ieșit din închisoare, acum aproximativ un deceniu, și a devenit unul dintre pionii importanți ai grupului.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă