De ce după moartea lui Tutankamon, trupul său a luat foc?

1 lună in urmă 40

Oamenii de știință au descoperit în sfârșit motivul morții faraonului Tutankhamon, a cărui mască mortuară din aur este una dintre cele mai reprezentative artefacte din Egiptul antic. Cercetătorii susțin că tânărul monarh a plătit scump în urma unui accident de trăsură.

Din 1922, când arheologul Howard Carter a descoperit primul și singurul mormânt nejefuit al unui monarh egiptean, Tutankhamon a fost subiectul mai multor speculații, inclusiv că ar fi protejat de un blestem.

Mai presus de toate, au existat speculații cu privire la posibilitatea ca faraonul să fi fost victima unui asasinat, deoarece a fost înmormântat în grabă într-un mormânt care nu pare a fi construit pentru el.

Faraonul fără inimă

Deși mormântul faraonului nu a fost jefuit, este interesant faptul că Tutankhamon este singurul faraon înmormântat fără inimă. Acest detaliu, împreună cu faptul că bazinul și coastele par a fi fracturate, i-a determinat pe cercetătorii criminaliști să facă o reconstituire a unei coliziuni dintre un tânăr firav și roata unei căruțe. Rănile corespund unei situații în care, după o coliziune, o trăsură se rostogolește peste un tânăr îngenuncheat, iar atelajul îi zdrobește atât bazinul și coastele, cât și inima.

Trăsura din aur descoperită în mormântul lui Tutankamon. Foto: Pinterest

Aceste lucruri sunt menționate de cercetările prezentate de către National Geographic care, cu ajutorul analizei ADN, au confirmat rudenia lui Tutankhamon cu Akhenaton, faraonul considerat eretic de către vechii egipteni. Mai exact, el era fiul lui Akhenaton și al uneia dintre surorile sale. Defectele genetice par să-i fi dat tânărului faraon o constituție mai slabă, din cauza practicii comune a căsătoriei între frați din familia regală egipteană.

Mumia care a luat foc

Cercetătorii au dat peste urme neobișnuite de arsuri pe corpul lui Tutankhamon. Testele de laborator au confirmat că trupul faraonului a ars la scurt timp după ce a fost sigilat în sarcofag. Uleiurile de îmbălsămare în combinație cu oxigenul și bandajele de in, au declanșat o reacție chimică, iar corpul s-a auto-aprins și a fost expus la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius.

The post De ce după moartea lui Tutankamon, trupul său a luat foc? appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă