De ce devine fotbalul tot predictibil și de ce nu mai e neapărat avantajos să joci acasă. Concluziile unui studiu pe 88.000 de meciuri

3 săptămâni in urmă 18

O echipă de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a analizat meciurile de fotbal din 11 țări europene din ultimii 26 de ani și a concluzionat că rezultatele lor au devenit foarte ușor de prezis. Banii sunt principala cauză, spun ei, în studiul publicat săptămâna trecută în revista științifică Royal Society Publishing.

„Fotbalul s-a schimbat dramatic de-a lungul timpului și continuă să se schimbe. Devine mai predictibil, există din ce în ce mai multă inegalitate între echipe, iar jocul pe terenul de «acasă» nu mai reprezintă un avantaj”, este concluzia cercetării.

Atractiv prin elementul surpriză

Fotbalul este cel mai popular sport din lume. Este jucat de aproximativ 250 de milioane de jucători din 200 de țări. Doar ligile europene, 38 la număr, valorează mai bine de 20 de miliarde de lire, arată studiul de la Oxford, în timp ce întreg sportul, în sine, valorează de aproape 30 de ori mai mult. Profitul obținut din cele cinci cele mai mari campionate de fotbal europene, și anume Premier League (Anglia), Bundesliga (Germania), La Liga (Spania), Serie A (Italia) și Ligue 1 (Franța) a fost în creștere în ultimele două decenii, spun specialiștii de la Oxford.

Aceștia au vrut să vadă dacă fotbalul își mai poate păstra atractivitatea prin elementul surpriză, ori, dimpotrivă, dacă din cauza faptului că a devenit mai degrabă o industrie în care se urmărește profitul a devenit atât de predictibil încât riscă să-și piardă popularitatea.

Studiul a inclus meciurile din ligile mari de fotbal din 11 țări europene: Belgia, Marea Britanie, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Scoția, Spania și Turcia. În total, cercetătorii au analizat aproape 88.000 de partide de fotbal din campionatele din perioada 1993-2019.

Echipele mai bogate câștigă de obicei

Ei au creat un model de predictibilitate în funcție de rezultatele meciurilor din primii 10 ani din campionatele analizate și l-au aplicat pe partidele din următorii 16. Au comparat, apoi, scorurile „prezise” de model cu rezultatele reale ale meciurilor.

Cu fiecare campionat anual studiat, predicțiile au devenit din ce în ce mai corecte, ceea ce înseamnă că rezultatele meciurilor au devenit mai ușor de prezis. Modelul a oferit rezultate în general corecte, cu o acuratețe de 75%.

Nivelul de predictibilitate a crescut în ligile mai bogate din Europa, arată studiul.

„Se pare că fotbalul, ca sport, a intrat într-un soi de proces de gentrificare (termen sociologic care se referă strămutarea unor rezidenți săraci dintr-o anumită zonă în favoarea celor înstăriți, n.r.)”, spun cercetătorii.

Altfel spus, rezultatele au devenit mai ușor de determinat pentru că e ușor să identifici echipele mai bune. Acestea câștigă mai des. Așa, câștigă și mai mulți bani și își permit să angajeze jucători mai buni. Aceste echipe devin și mai puternice și câștigă și mai multe meciuri și turnee.

Nu mai e un avantaj să joci „acasă”

De asemenea, contează mai puțin unde joacă – acasă sau în deplasare, mai atrag atenția cercetătorii. Să joace pe stadioane în țara lor încă reprezintă un oarecare avantaj pentru echipele de fotbal: cunosc terenul, au fanii alături, deci este și un element de natură psihologică, evită o deplasare lungă și obositoare.

Dar nivelul acestui avantaj este în continuă scădere odată ce și factorii s-au schimbat: tot mai puțini oameni merg pe stadioane, călătoritul a devenit mai ușor, iar jucătorii acumulează experiență internațională, jucând tot mai mult în deplasări.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă