De ce au căutat polițiștii monede dacice într-o pădure din Alba. Obiectele de patrimoniu au ajuns la muzeu

1 săptămână in urmă 39

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 15:19

77 citiri

Peste 100 de obiecte de patrimoniu au ajuns la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia după ce un tânăr a anunțat pe internet că a găsit într-o pădure niște monede dacice.

Pornind de la această postare, polițiștii au început o investigație mai amplă. Așa au ajuns să meargă alături de arheologi și de tânărul care a găsit obiectele de patrimoniu, în pădurea respectivă.

”În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce, în mediul on-line a fost identificată postarea unei persoane din care rezulta că, în luna august, a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale.

La data de 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă ”Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur”, a transmis Poliția Română.

Cel care a descoperit primele 22 de monede este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Citește și:

Descoperiri arheologice spectaculoase la Alba Iulia. Un drum roman, o locuință și fragmente de mozaic scoase la suprafață de arheologi

Noi descoperiri arheologice remarcabile au fost realizate recent în cea mai extinsă cercetare arheologică din orașul roman Alba Iulia de astăzi. Cercetarea este efectuată de către un...

 ”Am reușit să oprim speculațiile imobiliare ale vechii administrații”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi, 22 septembrie, că lucrările la ansamblul rezidențial din curtea sediului central al PNL, din Strada Modrogan nr. 1, rămân suspendate....

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă