De ce a refuzat CSM cererea lui Stelian Ion de apărare a independenței sistemului judiciar în fața percepției privind lipsa unei anchete efective în dosarul 10 august: O cerere haotică / Ministrului i s-a reproșat că a reacționat după comunicatul USR PLUS și afirmațiile premierului Cîțu privind găsirea unei soluții pentru continuarea dosarului

2 luni in urmă 9

Consiliul Superior al Magistraturii a respins joi, cu majoritate de voturi, solicitarea ministrului Justiției, Stelian Ion, de apărare a independenței sistemului judiciar față de percepția publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul 10 august, respectiv a unor audieri efective în fața procurorilor și judecătorilor, la capătul unei ședințe în care ministrului i s-a reproșat că a formulat „o cerere haotică” și, mai ales, că aceasta a venit după ce USR PLUS a criticat într-un comunicat de presă decizia de clasare definitivă a dosarului și după afirmațiile premierului Florin Cîțu. Premierul a declarat, într-un interviu acordat G4Media, că a discutat cu ministrul Justiției și că „nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească”.

Judecătoarele Gabriela Baltag și Lia Savonea au catalogat cererea ministrului Justiției ca fiind „haotică”.

„O cerere haotică, fără a avea un fundament anume (…) N-am înțeles ce anume doriți dumneavoastră”, a afirmai Baltag, care i-a reproșat lui

Stelian Ion comunicatul de presă al USR PLUS, în care Alianța a criticat decizia definitivă de închidere a dosarului 10 august.

„Refuz categoric să avem o discuție politică în ședința CSM”, a încercat ministrul Stelian Ion să încheie discuția.

Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM, a intervenit pentru a-i cere ministrului să indice temeiul unei astfel de solicitări, considerând că nu este clar dacă solicită „un raport de control” sau „un raport de apărare a independenței”.

Șeful CSM, Bogdan Mateescu, a spus și el că are „o părere nuanțată” față de motivele indicate de ministrul Stelian Ion în cererea sa de apărare a independenței sistemului judiciar care vizau „existența unei anchete efective” în dosarul 10 august.

„Mi-ar fi fost mai de folos ca această solicitare să fi fost formulată în scris și să faceți referire, cu precizie, la criteriile pe acre CEDO le-a formulat în legătură cu carcterul efectiv al unei anchete”, a spus și judecătoarea Mariana Ghena.

Judecătoarea i-a reproșat, de asemenea, că cererea a apărut după ce a fost transmis comunicatul USR PLUS.

Judecătoarea Evelina Oprina a susținut că cererea lui Stelian Ion este „un melanj” și a fost „deliberat formulată în acest fel”.

„Acest melanj în solicitarea dl ministru vine din faptul că (…) spațiul public a fost invadat de declarațiile domnului prim-ministrul care spune că nu se va opri să găsească soluții pentru ca vinovații să plătească (…) Cred că sustratul acestei solicitări este această cerere venită din partea primului-ministru care, de fapt, vizează deja pusă o ștampilă pe soluția pronunțată alaltăieri, în sensul că deja există niște vinovați”, a spus Oprina.

În plus, judecătoarea Evelina Oprina a spus că se aștepta ca ministrul Stelian Ion, „membru al acestei formațiuni” să se disocieze „public și clar” de comunicatul de presă al USR PLUS, un gest pe care îl considera necesar ca „să poată să-și exercite în continuare cu imparțialitate atribuțiile de ministru al Justiției”.

Judecătoarea Simona Marcu a remarcat că ministrul a început cu solicitarea de apărare a independenței sistemului judiciar și a venit apoi cu „aspecte care merg către alte zone” și s-a referit, la rîndul său, la declarațiile premierului Florin Cîțu, în care a spus „textual, nu ne vom opri”.

În comunicarea oficială, după ședința plenului, CSM a transmis că a fost aprobată „solicitarea doamnei judecător CHIŞ ANNAMARIA ANDREA, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 AUGUST, a hotărât înaintarea acesteia la Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări. (majoritate: 13 voturi DA, 5 voturi NU). De asemnea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul justiției, privind apărarea independenței sistemului judiciar în ansamblul său față de percepția publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 AUGUST, respectiv a unor audieri efective în fața procurorilor și judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004”.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat, joi, Consiliului Superior al Magistraturii să ia o poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”.

„Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit „10 august”. Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru”, a declarat Stelian Ion în cadrul şedinţei de plen a CSM.

El a adăugat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar.

„Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect”, a spus ministrul Justiţiei.

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.

”Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid”, a declarat premierul Cîțu pentru G4Media.ro

”Vă dați seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluții ca vinovații să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri cu ministrul Justiției și vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranță, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă o eventuală redeschidere a dosarului ar trebui să îi vizeze și pe decidenții politici de la mitingului Diasporei, precum Liviu Dragnea sau Carmen Dan, Florin Cîțu a spus că ”dacă au fost implicați direct, în afara funcției politice, da, trebuie și ei să răspundă”.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat, miercuri, într-un comunicat de presă poziția exprimată de alianța USR PLUS după ce o judecătoare de la Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului 10 August,
Secția CSM susține că USR PLUS ”a depăşit orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare” și ”condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public”.

În comunicatul criticat, USR PLUS a scris că ”avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele. Și mai avem încă o situație în care România ar putea fi condamnată la CEDO pentru că nu reușește să respecte drepturile cetățenilor ei”.

Sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă