De azi e lege. Agresorii victimelor violenței domestice, monitorizați cu brățară GPS

3 săptămâni in urmă 13

Legea pentru descurajarea violenței domestice Legea pentru descurajarea violenței domestice

Consens rar întâlnit în Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care impune ca agresorii care se manifestă asupra familiei să poarte brăţări electronice GPS. Este una dintre cele mari reușite măsuri pentru combaterea violenței domestice din România și pentru justiția din țara noastră, a scris senatoarea Alina Gorghiu, inițiatoarea proiectului.

MIERCURI, 21 APRILIE 2021, 15:09

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

Într-o postare pe rețelele de socializare, Gorghiu și-a arătat satisfacția față de votul din Parlament care, spune ea, îi va face pe agresori să se gândească "de două-nouă sau o sută de ori înainte de a-şi mai teroriza membrii familiei, rămâne regretul că multe alte acte de violenţă domestică puteau fi evitate dacă am fi avut această lege mai devreme”.

„Moment revoluţionar în legislaţia României pentru protecţia victimelor violenţei domestice. Parlamentul a adoptat astăzi propunerea legislativă a PNL care reglementează folosirea brăţărilor electronice pentru agresori. Am acţionat pentru ca fiecare persoană atunci când rosteşte ACASĂ să nu asocieze acest cuvânt cu pericol, bătaie sau lovituri cauzatoare de moarte. Este un succes legislativ al PNL pe care l-am aşteptat de foarte mult timp, atât eu, cât şi cosemnatarii proiectului - Florin Cîţu, Marcel Vela - şi care nu s-ar fi realizat fără ajutorul societăţii civile, colegilor senatori şi deputaţi care au votat «pentru», cărora le mulţumesc”, a afirmat Alina Gorghiu.

Brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

În momentul în care se emite un ordin de protecţie, persona supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Imediat cum agresorul depăşeşte limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie. Intervenţia va fi rapidă, cel mai apropiat poliţist se va sesiza.

"Este soluţia eficientă pentru a feri alte victime ale violenţei domestice de soarta pe care au avut-o Nicoleta Botan, înjunghiată mortal de fostul soţ în incinta grădiniţei unde aceasta lucra, sau Florina Vlădan, una dintre victimele fostului său soţ în crima care a avut loc în coaforul de la Perla”, a conchis Alina Gorghiu. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă