De asemenea sau de asemeni. Cum se spune corect?

1 lună in urmă 1


"De asemenea", din punct de vedere morfologic, are valoarea unei locuțiuni adverbiale, iar structura este una des folosită în textele argumentative. Însă, cum se spune corect: "de asemenea" sau "de asemeni"?


Dacă ți s-a întâmplat să faci des această confuzie, vezi care este forma corectă și cum se spune mai exact: "de asemenea" sau "de asemeni".


Cum se spune corect: “de asemenea” sau “de asemeni”


Singura formă corectă este “de asemenea”, forma scrisă în două cuvinte, cu sensul “tot așa”, “deopotrivă”, “în același fel”, “pe lângă aceasta”, etc.


Numai în cazul în care locuțiunea adverbială este rostită în tempo rapid, acest fapt se evidențiază în scris prin folosirea cratimei “de-asemenea”


Variante precum “de asemeni” sau “de-asemeni” sunt tolerate, deoarece sunt menționate în dicționare ca fiind acceptate, dar forma corectă recomandată este "de asemenea".


Important de știut este faptul că locuțiunea “de asemenea” se desparte de virgulă de restul enunțului.


Exemplu: “De asemenea, el va hotărî ce trebuie să facă”. “Aș vrea să spun, de asemenea, că părerea mea este diferită de a ta”.

Alte adverbe a căror formă este folosită uneori greșit


Altădată” - este adverb care se scrie într-un singur cuvânt, atunci când are sensul de odinioară. Exemplu: “Altădată oamenii nu aveau toate aceste avantaje”.


Altă dată” - este locuțiune adverbială care se scrie separat atunci când are înțelesul de în altă împrejurare, cu altă ocazie. Exemplu: “Rămâne pe altă dată”.


Altă dată” - cu valoare de adjectiv + substantiv. Se scrie separat atunci când are sensul de altă dată calendaristic sau altă dată a unei probleme. Exemplu: “O altă dată importantă a fost cea de 1 decembrie”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă