Data la care elevii ar putea să se întoarcă în şcoli a fost anunţată. Ministrul Educaţiei: "Din păcate, nu pot spune că sunt optimist"

1 lună in urmă 45

8 februarie este data la care elevii ar putea să se întoarcă fizic în şcoli. Însă nu toţi. O decizie va fi luată în funcţie de situaţia epidemiologică, după data de 15 ianuarie. În exclusivitate pentru Observator, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus care sunt criteriile de care va ţine cont în încercarea de a readuce elevii în bănci.

Ministerul Educaţiei nu a oferit încă un plan concret despre începerea şcolii offline Elevii se vor întoarce în bănci doar după îndeplinirea anumitor criterii

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Îmi doresc deschiderea cât mai grabnică a şcolilor din România în format clasic.

Decizia va fi luată după 15 ianuarie şi va ţine cont de mai mulţi factori.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Sunt două elemente esenţiale, evoluţia epidemiologică şi evoluţia campaniei de vaccinare. Plus alte două elemente, măsuri luate de alte state şi numărul elevilor aflaţi în situaţie de risc, din cauza dificultăţilor din procesul de învăţare, care vor genera o serie de scenarii. Pot să vă spun că la acest moment niciun scenariu nu o să fie exclus. Din păcate nu pot spune că sunt optimist, am văzut ce s-a întâmplat în vacanţa de iarnă. Ne dorim să nu avem creşteri spectaculoase.

Rezultatele pe care le are de fapt şcoala online ar putea să se vadă abia peste câţiva ani.

Octavian Jurma, medic cercetător: Deschiderea şcolilor se poate face în zonele de prioritate maximă, pentru că sunt situaţii în care putem deschide ciclul primar, clasele care sunt cu risc maxim din punct de vedere educaţional.

Părinţii şi elevii vor ca decizia să se ia în funcţie de fiecare caz în parte.

Iulian Cristache, sindicat părinţi: Doar clasele pregătitoare, clasa I şi eventual clasa a II-a, dacă Ministerul Educaţiei decide şi obligatoriu, obligatoriu clasele de examen, anii terminali.

Iar elevii spun că şcoala online nu e suficientă pentru ce au ei nevoie.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor: Vorbim despre reînceperea cursurilor, dar este foarte important să vedem ce goluri au acumulat elevii în ultimele luni şi să venim cu o strategie fezabilă de recuperare.

Extrem de important va fi şi gradul de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Ministrul Educaţiei a cerut o listă până la mijlocul lunii ianuarie cu cei care vor vaccinul.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Pentru profesori ne gândim la acest aspect de prioritizare. Ei sunt oricum în etapa a doua atâta timp cât deservesc activ, esenţial pentru sisemul educaţional. Este prioritatea noastră.

Doar că sondajele arată că mulţi nu doresc vaccinarea.

Există însă şi şcoli sau grădiniţe private care au decis să cheme elevii fizic la cursuri încă de la întoarcerea din vacanţa de iarnă. Ministrul Educaţiei nu a dorit să comenteze despre aceste cazuri.

scoala online elevi ministrul educatiei sorin cimpeanu
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă