Danemarca, Suedia și Norvegia anunță că mențin suspendarea imunizării cu AstraZeneca

1 lună in urmă 2


Cele trei state nordice au anunţat vineri, 19 martie, că au nevoie de timp suplimentar pentru a decide dacă vor folosi vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, chiar dacă Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat, oficial, că beneficiile depăşesc riscurile, iar ca urmare, mai multe ţări au reluat utilizarea serului, informează Reuters.


Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au precizat că o hotărâre în privința utilizării vaccinului AstraZeneca va fi luată săptămâna viitoare.


„Avem nevoie de mai mult timp ca să luăm o decizie”, a declarat Soren Brostrom, directorul Autorităţii pentru Sănătate Publică din Danemarca.


În virtutea unui principiu al precauţiei, menținem suspendarea, pentru că avem nevoie să înţelegem lucrurile mai bine, astfel încât să putem spune cu certitudine că recomandăm acest vaccin.

Soren Brostrom:

Norvegia a semnalat cinci cazuri ale unor persoane vaccinate care ulterior au fost spitalizate prezentând o combinaţie de cheaguri sangvine, sângerări şi scăderea numărului de trombocite. Una dintre aceste persoane a decedat.


O a şasea persoană, care a fost de asemenea inoculată cu serul de la AstraZeneca, a decedat din cauza unei hemoragii cerebrale asociate cu un număr scăzut de trombocite.


„Aceste cazuri sunt rare, dar foarte grave. Nu putem exclude ipoteza că ar putea exista o legătură între aceste cazuri şi vaccinul AstraZeneca”, a precizat Agenţia pentru Medicamente din Norvegia.


Și Suedia investighează cazuri izolate de apariție a cheaguri sangvine şi probleme de coagulare semnalate la persoane vaccinate, inclusiv două decese post-vaccinare, deşi autorităţile au afirmat că orice posibilă legătură cu inoculările rămâne incertă.


„Ştim deja că există persoane care au început să fie ezitante în legătură cu vaccinul”, a declarat pentru postul public de televiziune SVT Anders Tegnell, epidemiolog-şef, arhitectul strategiei de combatere a pandemiei în Suedia fără instituirea unui lockdown. „Acest lucru înseamnă că este extrem de important să fim capabili să comunicăm clar cum şi de ce continuăm să folosim vaccinul AstraZeneca”, a mai precizat el.


Mai multe ţări europene au suspendat săptămâna trecută utilizarea serului AstraZeneca ca urmare a semnalării unor cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate.


Vineri, 12 state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.


În România, vaccinarea cu AstraZeneca nu a fost întreruptă complet nicio clipă. Un singur lot a fost carantinat - cel suspendat în Italia, iar Comitetul de Vaccinare a precizat, în această seară, că se reia vaccinarea cu lotul ABV2856 de la AstraZeneca, retras săptămâna trecută, „din precauție”.


Foto: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă