Dan Vîlceanu, despre majorarea pensiilor: Suntem într-un moment complicat. Economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume

3 săptămâni in urmă 20

Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor / Inquam Photos / Ilona Andrei Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor / Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, susține că propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat.

JOI, 11 NOIEMBRIE 2021, 14:53

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: Dana Bărăgan

Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 - n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul", a afirmat Vîlceanu, citat de Agerpres.

Ministrul susține, în context, că abordarea trebuie să fie una prudentă: "Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor".

Potrivit liberalului, este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.

Întrebat dacă furnizorii de energie şi gaze îşi vor primi banii la timp pentru compensarea facturilor, ministrul interimar al Finanțelor a răspuns că acest lucru se va întâmpla în termenul prevăzut de lege.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă