Dan Barna, despre restricțiile pentru nevaccinați: ”Nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi”

1 lună in urmă 38

Vicepremierul Dan Barna spune că are încredere în eficiența unor măsurilor precum restricționarea accesului la mall în weekend pentru persoanele nevaccinate. Barna a declarat la Digi 24 că ”nu e o chestiune de restricții pentru nevaccinați”, ci ”e o chestiune de opţiune a comunităţii, pentru că nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi”, notează News.ro.

”Am sperat cu toţii că valul patru nu va mai veni, că am scăpat de pandemie. Uitându-ne la ce se întâmplă acum la ţările din jur (…) s-a constatat că 97% din cei infectaţi cu virusul Delta sunt persoane nevaccinate. Iar din cei 3% care, vaccinaţi fiind, au contractat totuşi virusul au avut simptome foarte uşoare, aproape neglijabile şi nu au pus niciun fel de presiune pe sistemul de sănătate”, a declarat Barna, insistând asupra importanței vaccinării.

În ceea ce privește măsurile luate în calcul de autorități, precum cea de a nu permite accesul persoanelor nevaccinate la centrele comerciale în zilele de weekend, Barna spune că „e mult mai logic să faci un program de acces în aceste zone neesenţiale, nu vorbim de zone esenţiale, unde clar toată lumea trebuie să poată să meargă, dar în zone neesenţiale mai degrabă faci un program de acces limitat astfel încât să nu ai buluc de populaţie, cum se întâmplă în week-end într-un astfel de spaţiu şi să-ţi crească incidenţa astfel încât să trebuiască să luăm măsuri de prevenţie mult mai dure”.

E o chestiune de opţiune a comunităţii, pentru că nu există un drept al omului în a-i infecta pe ceilalţi, pentru că aici deseori se verbalizează: dom-le, e dreptul meu să fac orice. Este dreptul tău să faci orice, în măsura în care nu afectezi sănătatea comunităţii.

Dan Barna:

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat joi că 82,4% dintre cazurile de COVID-19 și toate decesele înregistrate în săptămâna 19-25 iulie au fost în rândul persoanelor nevaccinate.

Premierul Florin Cîțu a declarat recent că măsurile aplicate în trecut pentru întreaga populație nu se vor putea aplica acum doar pentru nevaccinați, oferind ca exemplu limitarea circulației pe timpul nopții. În același timp, Cîțu a spus că nu pot fi instituite restricții pentru persoanele imunizate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă