Dan Barna, despre amendamentul privind "superimunitatea" magistratilor: "Un compromis mai mic decat necesitatea majora de desfiintare a Sectiei speciale"

1 lună in urmă 2

Amendamentul care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu avizul CSM si care a fost adus in Comisia juridica a Camerei Deputatilor proiectului privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie este "un compromis mai mic" fata de necesitatea majora de desfiintare a SIIJ, a declarat luni, 22 martie, vicepremierul Dan Barna.

"Obiectivul este ca Sectia speciala sa devina istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar indeplinind aceasta conditie. Aceasta masura, acest compromis care se regaseste in momentul de fata, vom vedea cum va functiona si, in functie de asta, putem sa discutam si in viitor asupra lui.

Eu cred ca CSM primeste si responsabilitate prin aceasta decizie si din aceasta perspectiva spun ca e un compromis care e mai mic decat necesitatea majora de desfiintare a Sectiei speciale", a declarat luni Dan Barna, intrebat despre acest amendament.

La insistenta jurnalistilor ca acest amendament va duce la o superimunitate a magistratilor, Barna a replicat: "Nu este o superimunitate, este un aviz al unei sectii in functie de magistratul respectiv care tine de trimiterea in judecata".

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat joi cu amendamente proiectul legii privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Conform modificarilor aduse proiectului in comisie, judecatorii si procurorii vor putea fi trimisi in judecata pentru savarsirea unei infractiuni contra infaptuirii justitiei, de coruptie si de serviciu ori a unei infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie numai cu incuviintarea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Guvernul a aprobat in 18 februarie proiectul legii privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Este vorba de proiectul facut in mandatul fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu, din care au fost insa eliminate articolele care se refereau la "super-imunitatile" judecatorilor si procurorilor, ceea ce a starnit scandal in Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a avizat negativ.

CITESTE SI:Romanul recunoscut drept unul dintre cei mai mari experti din lume in boli neuropsihice. A fost numit "cercetatorul anului 2021" in domeniul schizofrenieiStudiile lui Vlad Voiculescu comparativ cu omologii europeni. Ce CV-uri prezinta alti 10 ministri ai Sanatati din tari ale UECand ajung in Romania primele doze de Johnson&Johnson: "Are doua caracteristici care il diferentiaza de celelalte vaccinuri existente"VIDEO FOTO Imagini care taie rasuflarea filmate in Sinaia. Ursi plimbandu-se agale printre masini si oameni intr-o zi turistica plinaTopul celor mai periculoase bombe calorice. Ce contin mancarurile consumate pe repede inainte de foarte multi romani
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă