Dacian Cioloș se întâlnește astăzi cu Florin Cîțu și Kelemen Hunor pentru primele negocieri

1 săptămână in urmă 17

Premierul desemnat Dacian Cioloș va avea miercuri prima rundă de negocieri în tentativa de a obține sprijinul PNL și UDMR pentru formarea viitorului guvern. Marți seară, într-o emisiune la B1 TV, președintele USR a precizat că miercuri va avea o întâlnire doar cu preşedinţii partidelor care au fost în coaliţie, fără echipele de negociere, potrivit Agerpres.

„Da. Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut”, a precizat Dacian Cioloș.

El a menţionat că USR are toată deschiderea pentru a se reface coaliţia de guvernare, alături de PNL și UDMR.

„Nu ştiu care este strategia politică şi care sunt obiectivele PNL şi UDMR. Până la urmă, suntem într-o fază în care putem construi parteneriate, dar fiecare îşi asumă propriile decizii, aşa cum noi ne asumăm decizia de a propune un premier şi de a propune o soluţie în această perioadă de criză, chiar dificilă, în situaţia în care alţii fug”, a precizat Dacian Cioloș.

Luni, într-o primă reacție după desemnarea lui Dacian Cioloș, Florin Cîțu afirmat că a luat act de desemnarea lui Dacian Cioloș ca premier și l-a invitat să negocieze o majoritate parlamenară cu PSD și AUR, alături de care USR a votat moțiunea de cenzură care a demis guvernul Cîțu.

„PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”, a afirmat Florin Cîțu.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis marți că Dacian Cioloș va trebui să meargă și să facă o majoritate în primul rând cu cei care au dat jos Guvernul Cîțu.

„Prima oară trebuie să clarificăm de ce a dat jos Guvernul, fiindcă era un lucru să dai jos guvernul ceea ce s-a și întâmplat și un alt lucru să cauți o soluție fără să dai jos Guvernul. Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă”, a precizat Kelemen Hunor.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș candidat pentru funcția de prim-ministru în urma consultărilor care au avut luni cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă