Dacian Cioloș, premierul desemnat, întrebat dacă nu se reface coaliția: „Avem două variante: depunem mandatul sau guvern minoritar”

1 săptămână in urmă 22


Premierul desemnat Dacian Cioloș a declarat, la B1TV, că, dacă va merge pe varianta guvernului minoritar, se va prezenta în Parlament cu un program de reforme și măsuri, informează Digi24.


„Prioritatea noastră este să căutăm să reconstruim această majoritate politică, dar, după ce vom avea aceste discuții cu PNL și cu UDMR, în funcție de rezultatul acestor discuții, vom lua decizia în cel fel ne ducem mai departe mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis”, a declarat liderul USR.


„Există cele două variante, depunerea mandatului sau un guvern minoritar. Dacă discuțiile cu PNL și cu UDMR nu se concretizează într-un proiect de guvernare, există aceste două opțiuni și vom alege una dintre ele în conducerea partidului. Dacă vom merge cu un guvern minoritar, vom merge cu un program politic, cu un program de reforme, de măsuri pe care vrem să le asumăm și apoi, evident, dacă va exista susținere în Parlament pentru acel program și pentru acel guvern, mergem mai departe. Dacă nu, nu, dar vom prezenta lucrul acesta, un program și o echipă”, a completat Dacian Cioloș.


În momentul în care mi-am asumat această desemnare de premier, am făcut-o deplin conștient, nu mă consider tras pe sfoară, nu mă consider instrumentul nimănui pentru că am făcut-o asumat și cu o decizie în partid. În felul acesta mergem înainte pentru că obiectivul nostru e să propunem o guvernare, indiferent ce calcule își fac unii și alții.

Dacian Cioloș, la B1 TV:

Premierul desemnat a anunţat că miercuri, 13 octombrie, va avea o întâlnire cu preşedinţii partidelor care au format coaliţia de guvernare, fără echipele de negociere.


„Asta a fost propunerea domnului preşedinte Florin Cîţu şi, evident, am acceptat-o, pentru că vreau să avem această discuţie indiferent de formă. E important să ne vedem, să discutăm direct şi să vedem care e deschiderea, apetitul colegilor din coaliţie să reîncepem discuţiile serioase, ca să ştim şi noi ce avem de făcut".


Liderul USR spune că se așteaptă „la orice” și că speră să clarifice lucrurile cât mai repede în ceea ce privește intenția foștilor parteneri de a reface coaliția.


„Suntem într-o situație de criză, deci cu cât mai repede clarificăm, cu atât mai bine. Dacă după această primă discuție vedem care sunt pretențiile fiecăruia, vedem cum ne putem organiza în următoarele zile. Evident că dacă noi avem premierul e normal să existe pretenții să rediscutăm anumite portofolii. Important e să începem discuțiile și să ne punem de acord pe niște decizii politice pentru perioada următoare”, susține președintele USR.


Eu presupun că dacă preşedintele a făcut această propunere, în calitatea constituţională pe care o are, e probabil un mesaj şi pentru PNL. Acuma vom vedea în ce măsură acest mesaj e primit şi asumat de PNL.

Dacian Cioloș, la B1TV:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă