Dacian Cioloș, despre legătura dintre desființarea Secției Speciale și cozile de la vămi. „România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie”

4 săptămâni in urmă 19

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 15:42

129 citiri

Dacian Cioloş a vorbit, luni, despre faptul că există o legătură între desfiinţarea SIIJ şi cozile de la frontiera româno-ungară, în ultimii ani, de fiecare dată de Paşte şi de Crăciun. „România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie. Elementul-cheie este desfiinţarea SIIJ. Ăsta este motivul pentru care USR a insistat atât de mult, cât am fost la guvernare, cu desfiinţarea SIIJ: există o fereastră de oportunitate în perioada imediat următoare, cel mai probabil în primăvară, pentru aderarea la Spaţiul Schengen a unui nou grup de ţări şi ştim că Croaţia e în linie dreaptă”, a explicat preşedintele USR.

„România are posibilitatea să intre în Spaţiul Schengen dacă finalizează reformele în justiţie. Elementul-cheie este desfiinţarea SIIJ. Ăsta este motivul pentru care USR a insistat atât de mult, cât am fost la guvernare, cu desfiinţarea SIIJ: există o fereastră de oportunitate în perioada imediat următoare, cel mai probabil în primăvară, pentru aderarea la Spaţiul Schengen a unui nou grup de ţări şi ştim că Croaţia e în linie dreaptă.

În acest pachet ar putea să fie inclusă şi România dacă, până atunci, reuşim să demonstrăm că putem să facem reforma în justiţie şi, mai ales, elementul-cheie care a fost solicitat: desfiinţarea SIIJ, care nu are ce căuta într-un sistem de justiţie funcţional. Actuala majoritate guvernamentală a promis că va face lucrul acesta până la sfârşitul lunii martie, însă vreau să îi zic domnului Ciucă, domnului Cîţu, domnului Ciolacu şi domnului preşedinte Iohannis că e prea târziu sfârşitul lui martie pentru că există posibilitatea ca deja, la Consiliul JAI din luna martie, să fie luată decizia de aderare la Spaţiul Schengen a Croaţiei.

Dacă noi nu desfiinţăm Secţia aceasta specială cât mai repede, în cursul lunii ianuarie, cel târziu februarie, cei care se vor face vinovaţi de această amânare vor fi responsabili şi de faptul că România nu va fi în Spaţiul Schengen anul acesta şi, deci, la frontiera româno-ungară vor fi în continuare cozi”, a declarat Dacian Cioloş, luni la Parlament., după o şedinţă a conducerii USR.

El a reamintit, în acest context, decizia Curţii Europene de Justiţie potrivit căreia această Secţie specială trebuie desfiinţată:

„Dacă ea nu va fi desfiinţată până la începutul anului viitor, Comisia se gândeşte să ceară la Curtea Europeană de Justiţie daune financiare pe care România să le plătească, aşa cum se întâmplă în cazul de faţă cu Ungaria. USR îşi va folosi toate pârghiile diplomatice şi politice pe care le are ca să ajute la o decizie favorabilă şi României în primăvară, dacă se va decide extinderea Spaţiului Schengen, dar pentru asta e esenţial ca imediat, în luna ianuarie, Secţia specială să fie desfiinţată”, a conchis Cioloş.

Citeste si:

Florin Cîțu anunță avans în negocierile pe Justiției cu PSD. „Ceea ce cu toţii am agreat este că trebuie să respectăm MCV”

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că s-a ”avansat” în discuţii privind legile Justiţiei, în sensul că, atât liberalii, cât şi social-democraţii au căzut de acord să...

 „Din nou PSD dă ţepe românilor prin felul în care a fost construit bugetul pentru anul 2022”

Dacian Cioloş a declarat luni, 20 decembrie, că „PSD dă din nou ţepe românilor prin felul în care a construit bugetul pe 2022”' şi a adăugat că acest buget nu respectă promisiunile...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă