Dacian Cioloș a vorbit despre cel mai mare eșec al său ca premier al României: „Iluzia că vom putea achiziționa ”Cumințenia Pământului”

3 săptămâni in urmă 16

Copreședintele USR PLUS, fost șef al Guvernului în perioada 2015-2017, a recunoscut în emisiunea lui Denise Rifai că își reproșează campania de susținere a subscripției publice privind intenția de cumpărare a operei lui Constantin Brâncuși

Dacian Cioloș, 52 de ani, a fost premierul României în perioada 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017, după ce a ocupat și funcția de ministru al Agriculturii între 2007 – 2008. Copreședintele USR PLUS a fost invitatul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D, și a vorbit și despre perioada în care a fost liderul Executivului.

”În general, nu regret alegerile pe care le fac, învăț din fiecare lucru. Evident că nu regret că am acceptat să fiu premierul României, am simțit-o ca o mare onoare. Așteptările au fost foarte mari, a fost un entuziasm, eu personal nu am realizat atunci, a fost o surpriză și pentru mine. Am intrat în această aventură asumând-o total, dar fără să realizez care vor fi pârghiile pe care le voi avea la dispoziție ”, a precizat Dacian Cioloș.

Politicianul a dezvăluit și care este cel mare eșec al său în calitate de șef al Executivului. ”Inocența și iluzia că voi putea trezi o mobilizare în România că vom putea achiziționa ”Cumințenia Pământului”. Am crezut în entuziasmul acelui an (n.red 2016), că vom putea strânge suma prin chetă publică. Adică statul în parteneriat cu cetățenii vor putea intra în posesia unor opere de artă pentru societatea civilă. Am culminat prin a fi atacat și eu, și opera de artă. Subiectul a fost tras spre disputa politică, fiind campanie electorală”, a completat el.

Discount: de la 20 la 11 milioane de euro

Aproape 100.000 de oameni au donat bani pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”, strângându-se aproximativ 1,2 milioane de euro. Moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, primul proprietar al operei de artă, au cerut iniţial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Guvernul a anunţat că dispune de doar 5 milioane de euro şi spera să strângă din donaţii publice restul de șase milioane de euro.

”Credința n-o exhibiționez politic”

De asemenea, Cioloș s-a referit și la un detaliu dezbătut pe larg, din momentul jurământului de investitură, când noul șef al Guvernului a jurat cu mâna pe Constituție. ”Am jurat cu mâna și pe Biblie atunci. Observațiile din media au fost că nu mi-am făcut cruce, după aceea. Am pus mâna și pe Biblie, și pe Constituție. Eram emoționat, nu știam cum se obișnuiește. Nu s-a pus problema să nu pun mâna pe Biblie din motive ideologice. Am fost crescut în mare parte de bunici până la 7 ani, în spiritul credinței. Credința e în inimă, în suflet, n-o s-o exhibiționez politic sau să mă folosesc de ea. Când sunt întrebat, afirm ceea ce trăiesc”, a explicat ardeleanul.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă