Cutremur de 7,2 în Noua Zeelandă. A fost emisă alertă de tsunami, mii de oameni şi-au părăsit casele

2 luni in urmă 2

Epicentrul seismului a fost localizat la 180 de kilometri nord-est de oraşul Gisborne vineri, la ora locală 2.27 (joi, 15.27, ora României), la o adâncime relativ mică, de zece kilometri. A fost emisă alertă de tsunami, iar autorităţile le-au cerut celor din localităţile de pe coastă să-şi părăsească locuinţele şi să meragă în locuir mai sigure. Recomandarea a fost pusă în practică, scrie The Guardian, mii de oameni deplasându-se în miezul nopţii către locuri mai înalte.

Cel mai apropiat oraș mare aflat în apropierea epicentrului este Gisborne, cu o populație de aproximativ 35.500 de locuitori. Sursa citată spune că li s-a dat ordin de evacuare oamenilor din apropierea coastei, de la Cape Runaway până la Golful Tolaga.

USGS a revizuit în scădere o magnitudine de 7,3 pe care a anunţat-o iniţial.

Citeşte şi Gheorghe Mărmureanu, avertisment la 44 de ani de la cutremurul din 1977: La noi e periculos ce e peste 7 grade pe scara Richter

Pe baza parametrilor preliminari ai seismului, valuri de tsunami periculoase sunt posibile în zona de coastă, pe o rază de 300 de kilometri de la epicentru”, a anunţat Centrul de alertă de tsunami la Pacific, cu sediul în Hawaii, în Statele Unite.

Citeşte şi Cutremur de 6,3 grade în Grecia. S-a simţit puternic la Atena UPDATE

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă