Curtea Supremă din Mexic a decis că pedepsirea avortului este neconstituțională

1 lună in urmă 23

mexic-avortmexic-avort
  • Curtea Supremă din Mexic a dezincriminat avortul.
  • Curtea Supremă consideră, astfel, că pedepsirea acestuia este neconstituţională.
  • Decizia a fost luată în statul Coahuila de Zaragoza.

Decizie istorică în Mexic, mai exact în statul Coahuila de Zaragoza, unde Curtea Supremă a declarat neconstituţională penalizarea femeilor care fac avort în prima fază a sarcinii şi a personalului medical care le asistă.

Decizia este o schimbare radicală într-o ţară profund catolică, care recunoaşte acum dreptul femeilor de a decide asupra sarcinii.

Pentru judecătorul Luis Maria Aguilar „nu există loc în doctrina jurisprudenţială a acestei Curţi Constituţionale un scenariu în care femeile să nu poată lua în considerare dilema continuării sau întreruperii sarcinii”.

Prin urmare, judecătorii plenului au respins în unanimitate articolul 196 din Codul Penal al statului Coahuila, care a impus o pedeapsă de la unu la trei ani închisoare pentru „femeia care îşi practică voluntar avortul sau persoana care o avortă cu acordul dumneavoastră”.

Avortul a fost dezincriminat până acum în patru dintre cele 32 de state ale ţării: Mexico City, Oaxaca, Hidalgo şi Veracruz.

Acum, însă, decizia Curţii Supreme nu numai că invalidează Codul Penal al statului în cauză, Coahuila, ci creează un precedent obligatoriu pentru toate instanţele din ţară.

Decizia stabileşte „criterii obligatorii pentru toţi judecătorii din ţară”, obligându-i să acţioneze în acelaşi mod în cazuri similare, aşa cum a declarat preşedintele Curţii, Arturo Zaldivar.

O decizie care merge împotriva curentului. Restricţii privind avortul au fost introduse săptămâna trecută în Texas, din ţara vecină, SUA.

The post Curtea Supremă din Mexic a decis că pedepsirea avortului este neconstituțională appeared first on Aleph News.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă