Curtea Supremă din India a decis anchetarea guvernului cu privire la utilizarea softului de supraveghere Pegasus

1 lună in urmă 17

Un comitet independent format din trei experți în securitate cibernetică, coordonaţi de un judecător al Curţii Supreme, va răspunde la întrebarea dacă guvernul a folosit softul de supraveghere Pegasus pentru spionaj ilegal, conform unei decizii a Curţii supreme din India, informează The Guardian.

Comitetul independent va avea la dispoziţie două luni pentru a găsi răspunsul şi a depune un raport. În anunțarea deciziei lor, judecătorii au criticat refuzul guvernului de a divulga, din motive de securitate națională, detalii privind folosirea soft-ului. Judecătorii au precizat că guvernul a oferit „doar o vagă… negare a acuzațiilor”.

„Statul nu poate obține un permis gratuit de fiecare dată când invocă preocupări de securitate națională. Nicio interdicție nu poate fi invocată împotriva controlului judiciar”, au spus judecătorii. De asemenea, aceştia au susţinut că spionajul nediscriminatoriu nu poate fi permis.

Siddharth Varadarajan, editorul fondator al The Wire, care a colaborat cu The Guardian la proiectul Pegasus, a salutat decizia. „Este un început bun. Curtea Supremă a refuzat pe bună dreptate să intre în logica guvernului de „securitate națională”, a spus acesta.

Opoziția din India a acuzat guvernul Narendra Modi de trădare și „sacrilegiu de neiertat” din cauza rapoartelor din proiectul Pegasus care dezvăluie că mai mulți jurnaliști, activiști și un strateg electoral au avut numerele de telefon supravegheate. Sute de numere de telefon indiene apar în înregistrările de numere scurse, iar printre acestea se numără şi cel al liderului opoziției, Rahul Gandhi.

Mai multe guverne au urmărit jurnaliști, activiști și disidenți sau politicieni de opoziție, abuzând de software-ul de supraveghere Pegasus, vândut de compania NSO Group. India se numără printre statele care au cumpărat software-ul de supraveghere Pegasus, potrivit unei investigaţii derulată de 16 publicații din întreaga lume.

În replică, NSO a spus că software-ul său de supraveghere este menit să fie folosit doar de clienții guvernamentali pentru a efectua investigații legitime în infracțiuni grave.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă