Curtea Supremă a SUA blochează ordinul lui Joe Biden privind vaccinarea obligatorie a angajaților din marile companii

4 zile in urmă 37

Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat joi, 13 ianuarie, că ordinul președintelui Joe Biden care impunea vaccinarea obligatorie anti-COVID sau testarea angajaților din marile companii, permițând în același timp administrației sale să impună cerința separată de vaccinare pentru angajații din unitățile medicale, relatează Reuters, potrivit Hotnews.ro.

În ambele cazuri părerile membrilor Curții au fost împărțite.

Decizia de blocare a ordinului de vaccinare sau testare la locul de muncă în marile companii a fost luată cu 6-3. Șase judecători conservatori au votat pentru respingerea ordinului, față de trei liberali care au susținut menținerea lui.

Potrivit ordinului, salariații din companiile cu peste 100 de angajați ar fi fost obligați să se vaccineze împotriva coronavirusului sau să se testeze săptămânal. Peste 80 de milioane de angajați americani ar fi fost vizați de măsura care a fost contestată de statul Ohio și o organizație a oamenilor de afaceri.

Regula ar fi reprezentat „o invadare semnificativă asupra vieților și sănătății unui număr vast de angajați”, notează reprezentanții Curții Supreme în motivarea deciziei.

Pe de altă parte, vaccinarea obligatorie anti-COVID a angajaților sanitari a fost susținută de majoritate, cu un vot de 5-4. Doi judecători conservatori au votat alături de liberali.

Ordinul prevede vaccinarea obligatorie a aproximativ 10,3 milioane de lucrători din circa 76.000 de unități medicale, inclusiv angajații din spitale și aziluri care primesc bani prin programele Medicare și Medicaid pentru americanii în vârstă, cu dizabilități și cu venituri mici.

Angajații din sistemul sanitar au termen până la finalul lunii februarie pentru a se vaccina anti-COVID.

De la începutul pandemiei, SUA au înregistrat peste peste 845.000 de decese asociate COVID și aproape 65 de milioane de cazuri de infectare.

Foto: 123rf.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă