Curtea de Justiție a UE: Puterile ministrului Justiției din Polonia privind numirea sau demiterea judecătorilor de la instanțele penale superioare fără motivare încalcă legislația europeană

2 săptămâni in urmă 30

Reglementările din Polonia care permit ministrului de Justiţie să numească judecători la instanţele penale superioare sau să îi înlăture din posturi fără precizare motivelor încalcă legislaţia Uniunii Europene, din cauză că nu există mecanisme de protecţie corespunzătoare, a decis marţi Curtea de Justiţie a UE (CJUE), relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Ministrul Justiţiei din Polonia, Zbigniew Ziobro, care este şi procuror general, are puterea de a transfera unii judecători la instanţe superioare după criterii neprecizate şi de a anula astfel de decizii fără motiv.

„Pe perioada acestor transferuri, judecătorii nu primesc garanţiile şi independenţa de care ar trebui să se bucure toţi judecătorii într-un stat de drept”, a precizat CJUE într-un comunicat.

Astfel de puteri sunt un risc pentru independenţa sistemului judiciar, au mai stabilit judecătorii de la Luxemburg.

În plus, riscul de părtinire la respectivii judecătorii ar putea fi problematic pentru prezumţia de nevinovăţie în rândul oricăror inculpaţi aduşi în faţa lor, mai atrage atenţia CJUE.

Guvernul naţionalist din Polonia este implicat într-o serie de dispute cu UE în privinţa unor subiecte precum statul de drept şi reformele din sistemul judiciar, despre care criticii spun că subminează independenţa justiţiei.

În octombrie, CJUE a stabilit că Polonia trebuie să plătească o amendă de un milion de euro pe zi din cauza menţinerii unei controversate Camere Disciplinare pentru judecători.

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă