Curs BNR pentru 23 martie 2021. Cât va fi astăzi leul în raport cu moneda europeană

3 săptămâni in urmă 1

Leul a câștigat ieri, la ultima cotație câteva procente în fața monedelor principale de schimb. Astăzi vom avea un nou curs BNR pentru 23 martie 2021, și vom vedea dacă leul rămâne în trendul de creșetere sau va pierde din nou teren.

Redresarea economică a României în raport cu fluctuațiile leului

În acest moment România, din puct de vedere economic, este pe minus. Acest aspect se reflectă și în fluctuațiile cotațiilor monedei naționale în raport cu dolarul, lira sterlină și moneda unic europeană. Pe de altă parte tamponul deținut de Trezoreria României va crește la 5,5% din PIB, sau 57,8 miliarde de lei la sfârșitul acestui an.

Cifra, cea mai mare din ultimul deceniu, depășește obiectivul de patru luni de necesități de finanțare publică, deoarece nevoile de finanțare sunt estimate la 13,6% din PIB în acest an și probabil vor scădea în 2021.

Bufferul record a fost stimulat de euroobligațiunile de 2,5 miliarde de euro emise la sfârșitul lunii noiembrie, de cele 3 miliarde de euro transferate de Comisia Europeană în cadrul programului SURE pentru finanțarea măsurilor de pe piața muncii și de împrumuturile de pe bănci și gospodării pe piața internă.

Florin Citu, a comentat recent despre faptul că Guvernul creează rezerve pentru a finanța în avans deficitul bugetar de anul viitor. În actualizarea recentă a ratingului suveran al României, S&P estimează că cererea de finanțare a sectorului public în 2021 va fi de aproximativ 10% din PIB.

Se așteaptă ca majoritatea resurselor să provină de pe piața internă. În acest sens, S&P anticipează că sectorul bancar intern va sprijini nevoile de finanțare ale Guvernului. Expunerea existentă a sectorului bancar față de guvern este deja substanțială, la peste 20% din activele sale.

Având în vedere amploarea necesității de finanțare a Guvernului în 2021, S&P se așteaptă ca Banca Națională a Românie să aibă din nou nevoie să susțină finanțarea în 2021. BNR a desfășurat și a executat un program de cumpărare a obligațiunilor de stat în 2020.

Acest demers a oferit lichiditate pieței și a stabilit piața internă neregulată. În prezent, BNR deține 4,8 miliarde lei, aproape 1 miliard de euro, de titluri de stat, reprezentând 1% din totalul datoriei comerciale publice și 0,5% din PIB, în bilanț.

Noul CURS pentru 23 martie 2021, este cel publicat  la cursul zilei de astăzi

Curs BNR pentru 23 martie 2021: Euro

1 euro = Lei (Lei) 

Un euro are cursul prezentat la valoarea de  Lei, alături de o variație negativă de Lei.

Curs BNR pentru 23 martie 2021: Dolar

1 dolar = Lei (Lei) 

Un dolar are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația negativă de Lei.

Curs BNR pentru 23 martie 2021:  Lira sterlină

1 liră = Lei (Lei)  

O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de Lei, alături de variația negativă de Lei.

Indicele ROBOR stabilit de BNR pe 23 martie 2021

Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a scăzut față de ziua anterioară, după cum urmează:

Indicele ROBOR la o lună: 1.70 Indicele ROBOR la trei luni: 1.70 Indicele ROBOR la șase luni: 1.74 Indicele ROBOR la douăsprezece luni: 1.75

The post Curs BNR pentru 23 martie 2021. Cât va fi astăzi leul în raport cu moneda europeană appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă