Curmale – beneficii, proprietăți și rețete dulci cu curmale

1 lună in urmă 1


Curmalele sunt fructul palmierului Phoenix Dactylifera, originar din Orientul Mijlociu, din spațiul aflat între Egipt și Mesopotamia. Sunt fructe bogate în minerale, vitamine și fibre, dar și bogate în calorii, deoarece sunt consumate, în mod obișnuit, atunci când sunt uscate. Vezi care sunt beneficiile consumului de curmale.


Curmalele sunt, în Orientul Mijlociu, unul dintre alimentele de bază ale populației. Datează din mileniul 6 î.Hr. și, potrivit celor mai vechi dovezi arheologice, au fost descoperite în Arabia. În funcție de soi, curmalele proaspete pot avea dimensiuni și culori variate.


Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.


Informații despre curmale


Curmalele sunt fructe foarte dulci, cu o consistență ușor făinoasă, un conținut ridicat de nutrienți importanți, dar și un conținut ridicat de calorii, similar cu cel al altor fructe uscate, precum stafidele sau smochinele.


Majoritatea caloriile provin din carbohidrați, iar restul dintr-o cantitate mică de proteine. Însă, în ciuda caloriilor lor, curmalele conțin vitamine și minerale, dar și cantitate semnificativă de fibre.


Valori nutritive pentru 100 de grame de curmale


Calorii: 277 din doza zilnică recomandată; Carbohidrați: 75 grame - 25% din doza zilnică recomandată; Fibră: 7 grame - 27% din doza zilnică recomandată; Proteine: 2 grame; Potasiu: 20% din doza zilnică recomandată; Magneziu: 14% din doza zilnică recomandată; Cupru: 18% din doza zilnică recomandată; Mangan: 15% din doza zilnică recomandată; Fier: 5% din doza zilnică recomandată; Vitamina B6: 12% din doza zilnică recomandată.
Curmale uscate

Soiuri de curmale


Medjool - soi originar din Maroc, naturalizat cu succes și în Statele Unite, în Israel, Iordania, Arabia Saudită sau Africa de Sud. Deglet Noor - un soi de curmal cultivat în desertul algerian; Ajwa - un soi de curmal cultivat inițial în jurul orașului arab Medina.

Beneficiile curmalelor


Controlează glicemia


Fibrele din compoziția curmalelor au un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge, mai ales după mese bogate în zaharuri. Fructele sunt considerate unul dintre cei mai sănătoși îndulcitori naturali, ba chiar sunt considerate un înlocuitor al zahărului, mai ales că sunt bogate în antioxidanți, minerale și vitamine, spre deosebire de zahărul alb.


Stimulează sistemul digestiv


Curmalele sunt bogate în fibre, în 100 de grame se regăsesc 7 grame de fibre, o cantitate suficientă pentru un efect benefic asupra sistemului digestiv. Așadar, datorită fibrelor din compoziție, curmalele sunt recomandate pentru reglarea tranzitului intestinal și prevenirea constipației.


Protejează sistemul imunitar


Pentru că au un conținut bogat de antioxidanți, curmalele ajută organismul să lupte împotriva mai multor boli și afecțiuni ce pot apărea din cauza unei imunități scăzute. Principalii antioxidanți care se regăsesc în fructe sunt: flavonoizi, carotenoizi și acidul fenolic.


Întăresc sistemul osos


Mineralele precum magneziul, calciul și fosforul din compoziția curmalelor sunt benefice pentru sistemul osos și sunt un adjuvant natural pentru întărirea oaselor. Fructele sunt benefice pentru combaterea efectelor osteoporozei.


Îmbunătățesc sănătatea sistemului nervos


Vitaminele din compoziția fructelor au un efect benefic pentru creier și sistem nervos. Potasiul, unul dintre elementele chimice care se regăsește în curmale, îmbunătățește reacțiile cerebrale ale sistemului nervos.


Alte beneficii ale curmalelor


Curmalele sunt benefice în caz de anemie; Îmbunătățesc sănătatea aparatului cardiovascular; Ajută în caz de mahmureală; Ameliorează durerile; Tratează hipertensiunea arterială;
Proprietățile curmalelor uscateBeneficiile curmalelorCurmale

Curmale - proprietăți


Antioxidante; Antiinflamatoare; Antiinfecțioase; Antianemice; Revitalizante; Relaxante; Nutritive.

Rețete cu curmale


Bomboane din curmale și nucă de cocos


Ingrediente


500 g curmale; 300 g nucă de cocos; 100 g făină.

Mod de preparare


Li se scot sâmburii curmalelor, în cazul în care au, după care fructele se pun în blender împreună cu nuca de cocos până se obține o pastă. Se adaugă făina peste și se mixează compoziția până când se omogenizează.


Din compoziția obținută se fac biluțe sub formă de bomboane care, ulterior, se trec prin praf de nucă de cocos ori prin cacao, în funcție de preferințe. Bomboanele din curmale se pot păstra la frigider până în momentul servirii.


Baton din curmale


Ingrediente


30 de curmale deshidratate; O ceașcă de migdale; O ceașcă de nuci caju; O jumătate de cană de apă; Două linguri ulei de nucă de cocos; Un vârf de sare.

Mod de preparare


Curmalele se pun într-un vas și se acoperă cu apă pentru aproximativ o oră. Când s-au rehidratat, se scot din apă, li se scot sâmburii și se pun într-un blender împreună cu apa.


Se poate folosi jumătate de cană de apă din cea în care au fost ținute curmalele și se macină până se obține o pastă fină. Într-un alt vas de sticlă se pun migdalele, nucile, nuca de cocos și sare și se macină la blender până când se obține o pastă lipicioasă.


Se amestecă ambele compoziții și se pune vasul la rece, în frigider, pentru aproximativ 2-3 ore până când acesta se întărește. Se taie conținutul în batoane și se servesc reci de la frigider.


Prăjitură umplută cu curmale


Ingrediente


180 g făină; 135 g fulgi de ovăz; 200 g zahăr; 120 g unt moale; 1/2 linguriță praf de copt; 1 praf sare;Pentru umplutură500 g curmale; 250 ml apă; 100 g zahăr; O fiolă vanilie; 10 g unt pentru tavă.

Mod de preparare


Pentru umplutură, se curăţă curmalele de sâmburi şi apoi se pun la foc cu zahărul şi apa. Se fierb 10 minute şi, după ce s-a răcorit un pic amestecul, se mixează şi se adaugă vanilia. Se amestecă fulgii de ovăz mărunţiţi cu făina, zahărul, untul moale, praful de copt şi sarea.


Tava de copt se unge cu unt şi se aşază jumătate din cantitatea de amestec de fulgi de ovăz. Se pune toată um­plutura de curmale şi apoi se acoperă cu a doua jumătate a amestecului de fulgi. Se dă la cuptor pentru 20 de minute şi apoi se lasă să se răcească total înainte de tăiere.


Sursă rețetă: Retete.unica.ro


Curiozități despre curmale


Aproximativ 3% din terenul agricol al planetei este cultivat cu palmieri care produc curmale. Recolta anuală de fructe este de 4 milioane de tone.
Un palmier ajuns la maturitate produce pe sezon până la 180 kg de curmale.
Curmalele cresc în ciorchine care ajung să conțină un număr foarte mare de fructe, chiar până la 1.700 de curmale.
Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta de 100 de ani și poate ajunge o o înălțime de până la 30 de metri.
În lume există peste 200 de soiuri de curmal, iar soiul Medjool are un fruct mare și un gust de caramel, motiv pentru care are și un preț de cumpărare destul de ridicat și este mai dificil de cultivat.
În Mesopotamia antică, curmalele erau considerat afrodisiace și reprezentau simbolul zeiței Ishtar, echivalentul lui Venus sau al Afroditei.
Finicul, sinonimul învechit pentru palmierul care produce curmale, este trecut de peste 30 de ori în Biblie.

Contraindicații


Pentru că au un conținut ridicat de zaharuri, curmalele nu sunt recomandate spre a fi consumate în cantități ridicate, mai ales de persoanele care suferă de diabet. Dacă sunt consumate cu moderație, fructele nu au un impact major asupra glicemiei.


Sursă foto: Shutterstock.com


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă