Curg tone de gunoaie pe albiile râurilor din ţară. O asociaţie de mediu din Dolj a lansat o amplă acţiune de ecologizare pe Jiu

1 lună in urmă 18

Publicat: 10.04.2021, 14:20.
Actualizat: 10.04.2021, 14:34

În Dolj o binevenită acţiune de ecologizare se desfăşoară pe râul Jiu. O asociaţie de mediu şi voluntarii ei scot din apă deşeurile. Spuneam că este o acţiune binevenită mai ales că primul raport naţional privind prezenţa microplasticelor în apele din România arată date îngrijorătoare: 16 dintre cele mai importante ape dulci din ţară sunt poluate cu astfel de particule.

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cei de la apele române și ONGurile de mediu nu țin pasul cu cei care poluează. Un ONG din Craiova a montat pe cursul Jiului baraje care opresc deșeurile să mai ajungă în Dunăre și, mai departe, în mare. În fiecare lună, voluntarii asociației Ape fără plastic ies la ecologizare și adună tone de deșeuri. Cele mai multe, reciclabile. Situația este gravă, un raport al Act for Romania arată că bazinele hidrografice din țară sunt sufocate în plastice. În toate cele 16 râuri de unde s-au luat probe, au fost descoperite microparticule de plastic.

Jumătate din cantitatea colectată astăzi va ajunge la fabricile de procesare unde se produc ciment sau prefabricate, iar jumătate va fi reciclată, aşadar nimic din ce se colectează de pe maluri nu va ajunge la groapa de gunoi.

Sunt foarte importante aceste acţiuni dacă luăm în calcul faptul că datele oficiale arată că 90% dintre deşeurile pe carele producem sunt din categoria plasticelor. Plasticul nu este biodegradabil, se transformă în microplastice care ajung mai apoi pretutindeni, mai ales în lanţul alimentar. Un alt studiu prezentat de Green Peace spune că fiecare dintre noi ingerează în fiecare lună 20 de grame de microplastice, date suficient de îngrijorătoare cât să ne trimită la astfel de acţiuni şi să ne facă mai responsabili cu mediul şi cu deşeurile pe care le producem.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă