Cum vrea Igor Dodon să-și crească rating-ul politic pe bani publici. Banca Națională a Moldovei, vizată pentru „pomeni populiste” de până la un miliard de dolari

1 săptămână in urmă 2

Fostul președintele și actualul lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a declarat vineri în cadrul video blog-ului său săptămânal, că statul ar trebui să ia un împrumut de la Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în perioada stării de urgență impusă miercuri după votul Parlamentului de la Chișinău.

De ce să nu fie o decizie a Comisia pentru Situații Excepționale? Să ia de la BNM un împrumut de 10-15-20 de miliarde de lei, pentru asta e BNM – să ajute oamenii și banii să fie orientați pentru susținerea agenților economici și a populației. Lucrul acesta trebuie făcut acum, nu peste o lună sau trei”, a spus Dodon.

La începutul lui 2020, Rezerva națională a Republicii Moldova era cifrată la 3,06 miliarde de dolari, fiind cel mai înalt nivel din istorie, potrivit unui raport al Băncii Naționale. Cea mai mare parte din sumă, 1,76 miliarde de dolari, este plasată în titluri de valoare. Peste 670 de milioane de dolari sunt depozite la BRI și FMI, iar depozitele în băncile din străinătate se ridică la suma de 611 milioane de dolari.

Risc sporit de destabilizare economică a țării

Nu este prima dată când Dodon caută să acceseze rezervele BNM. Înainte de campania electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020, Dodon a declarat că vrea ca o parte din rezervele Băncii Naționale să fie utilizate pentru investiții în infrastructură. Și atunci ideea lui Dodon a fost respinsă vehemente de BNM, iar acesta a fost criticat de analiștii politici de la Chișinău.

Analistul economic de atunci, actualmente consilier prezidențial, Veaceslav Negruța, spunea că scoaterea rezervelor valutare din Banca Națională ar putea să fie făcută prin punerea în circulație a unei mase de lei, neacoperită de BNM, dar în acest caz se vor produce scumpiri necontrolate și destabilizarea pieței valutare.

Cu alte cuvinte, euro și dolarul ar putea ajunge din nou la cote record, iar inflația va bate dur în buzunarele cetățenilor”, avertiza Negruța.

Ideea lui Negruță a fost susținută și de către directorul Expert-Group de la Chișinău, Adrian Lupușor, care a afirmat și el că dacă se va decide scoaterea unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naționale, leul moldovenesc se va deprecia puternic și va duce la o creștere bruscă a prețurilor, cu o inflație de două cifre.

Foto: Fostul președintele și actualul lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon. Sursa/Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă