Cum vor beneficia romanii care contribuie la Pilonul II de pensii de bani atunci cand se vor retrage din activitate

1 lună in urmă 3

Anul 2030 e anul in care ar trebui sa iasa din activitate romanii care contribuie la Pilonul II de pensii. Abia din acel moment, ei au dreptul la pensie privata, arata adevarul.ro. Potrivit sursei citate, nu exista insa o reglementare care sa stabileasca modul in care sunt platiti acesti bani.

Concret, Mihai Seitan, specialist, spune ca, dupa socotelile pe care le-a facut initial, proportia care va reprezenta pensia din Pilonul II va fi de circa 20-25% din venit, care se va adauga la cei 40% din sistemul public.

Inscrierile la Pilonul II de pensii, acum 13 ani

Inscrierea in pilonul II de pensii de stat administrate privat s-a facut acum 13 ani, in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Actiunea a presupus obligativitatea tuturor angajatilor care aveau pana in 35 de ani de a alege un fond de pensii administrate privat, autorizate in Romania, in timp ce angajatii intre 35 si 45 de ani puteau opta.

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale - CAS - platita de toti romanii angajati catre bugetul public este directionata spre fondurile de pensii administrate privat, banii fiind acumulati in conturile individuale ale celor care contribuie si investiti cu un profit mai mare sau mai mic.

Cota transferata catre Pilonul II a crescut gradual, incepand cu 2008, de la 2% si ar fi urmat ca, in 2016, sa ajunga la 6% din veniturile salariale brute. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In prezent, o proportie de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata de peste 7 milioane de romani la pilonul II de pensii, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania - APAPR.

Ce se plateste acum din Pilonul II de pensii

In momentul acesta, exista doar o procedura prin care anumite persoane care au contribuit primesc inapoi sumele cu care au cotizat, pentru ca nu mai pot participa la sistem din motive obiective.

"Ce se plateste acum din Pilonull II - si se plateste de catva timp - sunt sume care se dau fie cand titularii de cont au decedat, si atunci banii adunati in cont trebuie sa ajunga la mostenitori, fie sunt oameni aflati in situatia de a primi pensie de invaliditate din sistemul public si care au contribuit, un timp, si la sistemul privat de pensii. Acestia din urma, pentru ca nu mai pot contribui la sistemul privat, primesc inapoi banii care sunt ai lor. Dar asta nu este pensie. Aceasta este o plata pentru beneficiarii sistemului de pensii private, in conditiile in care ei nu mai pot avansa pentru a putea obtine pensia dorita din sistemul privat. Acesti bani fie se pot da inapoi toti odata, fie esalonat pe cinci ani, de comun acord cu persoana respectiva", explica fostul ministru al Muncii.

Reglementarea care se lasa asteptata

Aceasta noua reglementare care se lasa asteptata trebuia elaborata si adoptata la trei ani de la Legea pensiilor private prin care se stabilea Pilonul II.

Pe de alta parte, acele cohorte de oameni care au facut optiune pentru Pilonul II nu au iesit inca la pensie, repectiv cei care aveau intre 35 si 45 de ani, in 2008. Aceste persoane ar urma sa iasa din activitate cam prin 2030. Deci, ceva timp ar mai fi pentru aparitia noii reglementari legale, dar nu prea mult.

"La un moment dat, Pilonul II o sa inceapa sa produca pensionari, intr-o forma sau alta. Cel mai rapid vor ajunge pensionari cei care in 2008 aveau 45 de ani. Dar, atentie, sunt situatii in care oamenii nu ies la pensie la varsta de 65 de ani. Unii s-ar putea sa iasa anticipat, cu cinci ani mai devreme. Si daca ies anticipat, ei au dreptul la pensia din Pilonul II, in acel moment. Deci, tu trebuie sa fii pregatit cu aceasta lege - aceasta voiam sa spun. Pentru ca acelor oameni care incep sa iasa la pensie cu drept legal - fie anticipat, fie la varsta s.a.m.d. - sa li se plateasca pensia conform unei legi", puncteaza Seitan.

Citeste si:

Pensiile de stat - un teren minatCe venituri iti ia in considerare banca pentru un creditMarturia uneia dintre studentele exmatriculate de la Facultatea de Drept: "Am copiat ca masura de preventie, pentru a nu fi nedreptatita. Nu voiam sa ajung la taxa din cauza celor care copiau"Diferentele dintre Pfizer, Moderna si AstraZeneca. Ar trebui sa ne ingrijoreze reactiile adverse? "Oamenii doar raporteaza mai multe reactii din cauza controversei"Secretul exploziei lui Mihaila la Parma. E irezistibil pe teren si "invizibil" in viata privata. Cine e iubita fotbalistului
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă