Cum vin la școală elevii din anii terminali, în scenariul roșu: maximum 15 la clasa a opta și 17 la clasa a XII-a. Ministrul Cîmpeanu: „Dacă vor să vină 34 din 34 de elevi, în mod evident vorbim de rotație”

2 luni in urmă 7

Ministerul Educației a realizat o serie de instrucțiuni pentru școlile care sunt în scenariul roșu care prevede un număr maximum de elevi din anii terminali care pot veni la școală. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat pentru „Libertatea” cum se va organiza rotația în școli.

Când rata de infectare într-o localitate depășește 3 la mia de locuitori, așa cum s-a întâmplat în București, mai pot veni la școală doar elevii din clasele primare și cei din clasele terminale, dar aceștia din urmă, doar în limita a 50%, arată ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății.

Astăzi, Sorin Cîmpeanu a venit cu lămuriri pentru cei care nu știau cum se va face această împărțire.

„Situațiile diferă, una este să ai o clasă cu 34 de elevi și să-ți vină 18 la școală, adică cu unul în plus peste jumătate. În acest caz nu are niciun rost să vorbești de rotație, acolo trebuie găsite alte soluții adaptate, și alta este să îți vină la limită 34 din 34 unde în mod evident vorbim de rotație, de alternanță fizică-online”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Libertatea.

La clasele cu un efectiv mic de elevi, vor veni toți la școală, fără să se țină cont de recomandarea înjumătățirii.


Sunt clase, și nu puține, care au 12 elevi sau 10 elevi. Acolo am primit pe bună dreptate întrebarea: ce facem, avem zece elevi în clasă, îi înjumătățim și pe ăia? Dacă citești mot a mot, așa se înțelege. De aceea am gândit un maximum.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Iată instrucțiunile Ministerului Educației pentru școli:

În cazul funcționării în scenariul roșu, pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, precum și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi/clasă a VIII-a și maximum 17 elevi/clasă a XII-a sau clasele terminale de învățământ postliceal și profesionalpentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a/a XIII-a sau din anii terminali din învățământul profesional și postliceal care nu participă fizic la cursuri, indiferent de motiv (cazuri scutite medical sau care au persoane cu comorbidități în familie) și pentru elevii din clasele terminale din școli aflate în scenariul roșu și depășesc pragul de 15, respectiv 17 elevi prezenți fizic în clasă, unitatea de învățământ este obligată să asigure activități online, iar elevii să participe la acesteaprezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită și se înscriu la aceste activități.

Totodată, Ministrul Cîmpeanu a spus că în această primă lună de școală din semestrul al doilea, arareori s-a întrunit efectivul maximum de elevi prezenți la clasele terminale.

„În clasele terminale nu au venit mai mult de patru-cinci-nouă elevi în clasa a XII-a și spre jumătate, în unele cazuri peste jumătate, la clasa a VIII-a. N-au venit pentru că aveau vulnerabilități medicale, pentru că aveau aparținători cu comorbidități, pentru că se simțeau rău. Nu este vina elevului, dar școala este datoare să asigure dreptul la educație.”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă