Cum văd specialiștii eliminarea facilităților din construcții propusă în PNRR: „Dacă salariile deja mici vor scădea și mai mult în urma creșterii taxelor, suta de mii de angajați care a venit în construcții va pleca imediat în număr cel puțin dublu”

4 săptămâni in urmă 32

După ce ieri Guvernul a publicat varianta completă a PNRR aprobat de Comisia Europeană, sunt direcții care au stârnit sau au alimentat din nou discuții. Dincolo de promisiunile care par exagerate precum renovarea energetică circa 4,3 milioane mp de blocuri și, respectiv, 2,3 milioane mp de clădiri publice, până în al doilea trimestru al anului 2026, cele mai multe reacții le stârnește decizia de renunța treptat începând cu 2025 la facilitățile fiscale pentru constructori.

Angajații din construcții din România sunt scutiți de plata impozitului pe venit, a CASS și a unei părți din CAS, așa că salariul minim brut în domeniu pornește de la 3.000 de lei. Ca și în cazul IT-iștilor, scutiți de impozitul pe venit, totul a fost făcut pentru a păstra muncitorii în țară.

Deși PNRR va fi implementat până la jumătatea lui 2026, Guvernul s-a angajat că va desființa facilitățile fiscale abia între 2025 și 2028, când, teoretic, o parte dintre investițiile din program ar fi terminate sau aproape terminate.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă