Cum va incepe scoala pe 8 februarie. Anuntul ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, despre pregatirile care s-au facut

1 lună in urmă 14

Scoala ar putea incepe de 8 februarie, o decizie in acest sens urmand a fi luata pe 2 februarie. Potrivit ministruliui Educatiei, Sorin Cimpeanu, peste 65.000 de elevi au declarat ca nu au avut acces la educatie online, in timp ce 235.000 au declarat ca nu au echipamente necesare, la inceput de pandemie. De asemenea, 280.000 de elevi care spun, pe propria raspundere, ca au avut dificultati in ceea ce priveste accesul la echipamente IT si internet.

"Invatamantul hibrid s-a dovedit ineficient din punct de vedere pedagogic. Din perspectiva educatiei, revenirea la scoala este importanta nu doar pentru revenirea la normalitate, ci si pentru a recupera pierderile generate de problemele predarii online. Este absurd sa repari prin online ce ai prierdut prin aceeasi metoda de predare", a adaugat ministrul Sorin Cimpeanu, in cadrul dezbaterii organizate online de Organizatia Salvati Copiii.

Alexandru Rafila despre redeschiderea scolilor

Alexandru Rafila, Reprezentantul Romaniei la OMS, a vorbit despre recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii: "Trebuie sa inceapa scolile, pentru ca toti copiii sa aiba acces la educatie si mai ales copiii mici sa se poata dezvolta normal din punct de vedere psihic si social. OMS are un punct de vedere extrem de clar in aceasta privinta si pune in balanta riscurile legate de pandemie, in ceea ce priveste activitatea scolara si sanatatea mintala a copiilor."

Este un studiu recent, din Belgia, care arata ca impactul deschiderii scolilor asupra pandemiei este minimal. Nu putem discuta despre probleme serioase, cat au fost deschise scolile, sub un procent din profesori si elevi s-au imbolnavit".

Acesta a anuntat si accelerarea vaccinarii, odata cu introducerea serului produs de AstaZeneca: "Cred ca aceasta criza de vaccin e temporara si in cel mult o luna vom avea o alta perspectiva, inclusiv pentru profesori. In aceste zile s-ar putea autoriza un alt vaccin, e vorba despre cel de la Astra Zeneca, care e mult mai simplu, se poate face la medicul de familie si e mult mai simplu".

Impactul medical al pandemiei asupra copiilor

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre impactul medical al pandemiei asupra copiilor: "Lockdown-ul duce la acutizarea fenomenului depresiv la un sfert dintre copii si apare sindromul post-traumatic. Se intampla si fenomene regresive, se accentueaza fenomene de neglijare si abuz, iar la adolescenti apar idei suicidare".
In ceea ce priveste vaccinarea copiilor, acesta a precizat ca, la nivel global, numai 1 din cinci parinti ar fi de acord sa-si inscrie copilul intr-un studiu. Doctorul Mihai Craiu a amintit si ca Israelul a inceput vaccinarea adolescentilor.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a vorbit si despre ultimele decizii pentru redeschiderea scolilor, odata cu cel de-al doilea semestru: "S-a stabilit ca discutia pentru deschiderea scolilor in 8 februarie va fi pe data de 2 februarie, sa nu scapam evolutii importante din perspectiva sanitara. Va urma o sedinta a Comitetului National pentru Siotuatii de Urgenta si o hotarare conforma, dupa care, in ipoteza in care, din perspectiva sanitara, deschiderea scolilor ar putea fi facuta, urmeaza un ordin comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii. Ar trebui sa il avem pe 3 februarie acest Ordin de ministru.

Cum s-au deschis scolile in alte tari

Tarile care au avut scolile deschise, cu efective asemanatoare cu Romania, in sali de clasa cu suprafete asemanatoare, au demonstrat ca pot desfasura invatamantul si nu a crescut rata de infectare.

Formatiile vor fi complete, teoretic. Practic, ne gandim ca sunt situatii in care elevi, pe baza unui certificat medical, nu vor putea participa fizic, sau prezinta simptome, caz in care nu vor veni la scoala, avem si situatia in care si profesorii au vulnerabilitati certificate medical. Luand in considerare asta, se va asigura natural o situatia mai buna a conditiilor de distantare".

Ministrul Educatiei a anuntat si cum arata vaccinarea profesorilor: "Estimativ, de la 168. 000 de profesori mergem la un prag de 240.000 de profesori care se vor vaccina".

Ce s-a intamplat marti seara in dosarul Elenei Udrea si al Ioanei Basescu. Cronica unui proces maraton: "Dispret fata de lege"EXCLUSIV Cum s-a reimbolnavit miliardarul Ioan Niculae de COVID - 19Val de comentarii acide dupa ce poza unui soldat roman care tine AK-ul gresit a devenit viralaFOTO Fosta iubita a lui Ilie Dumitrescu face furori pe plajele din MaldiveCase la 1 euro in Italia si bonus 25.000 euro pentru renovare
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă