Cum te ajută școala să câștigi mai mulți bani când te angajezi: cei cu liceu pot primi dublu decât cei cu studii primare, iar cei cu facultate și mai mult – studiu

2 săptămâni in urmă 19

Cu cât ai mai multă școală, cu atât ai șanse să câștigi mai mult după ce te angajezi. Asta arată cifrele unui raport realizat de compania de consultanță Deloitte la comanda organizației umanitare World Vision România și care spune că o persoană cu studii superioare câștigă și de cinci ori mai mult decât una cu clase primare.

„Nu mai vreau să fim o țară de forță de muncă brută”, spune Alexandru Stoleru, student în anul al II-lea la Politehnica de București. În urmă cu zece ani, nici nu putea visa că într-o zi va fi student și va putea să își spună povestea în fața miniștrilor Educației și Muncii într-o conferință care s-a desfășurat marți în Salonul Alb de la Guvern. Pur și simplu părinții lui nu și-ar fi permis niciodată să-l dea la liceu, cu atât mai mult la facultate.

„Sunt unul dintre copiii care își dorește foarte mult să fie educat, care nu vrea să facă neapărat lucruri extraordinare, dar vrea să aibă o viață normală și să iau decizii bune în viață fiind educat”, spune tânărul, cerându-și scuze pentru emoțiile de a vorbi în fața tuturor. Pe când era în clasa a treia, acesta a fost unul dintre copiii care a primit o sponsorizare din partea Fundației World Vision. Ca inginer, Alexandru va câștiga peste 5000 de lei. Dacă ar fi abandonat școala înainte de liceu, ar fi avut venituri de maximum 1400 de lei.

1,45 milioane de lei – contribuția la stat a unui român cu studii superioare

Studiul cu privire la costurile educației, lansat marți de World Vision, arată că un tânăr care termină liceul ajunge să câștige cu 98% mai mult decât unul cu studii primare, iar dacă este absolvent și de studii superioare, primește încă 86% la venituri.

Pentru educația unui tânăr, până la absolvirea masteratului, statul cheltuiește 168 de mii de lei, dar câștigă mult mai mult. Practic, o persoană cu studii superioare contribuie la buget 1,45 de milioane de lei într-o viață. De la o persoană care n-a făcut decât școala primară, primește de trei ori mai puțin. Mai mult, pentru un șomer cu studii primare, statul cheltuie 90 de mii de lei pe toată durata vieții acestuia, susține cercetarea Deloitte.

La fiecare leu investit în educație, statul încasează peste 8 lei pentru un salariat cu studii superioare.

„O educație de calitate fără resurse este imposibil de imaginat. Pe de altă parte, OECD a spus că își va atinge țintele de dezvoltare economică atunci când va crește nivelul educației tuturor. Nu este de ajuns pentru educație nici 2,5% din PIB, suma vehiculată în studiu. Nu este de ajuns nici măcar 3,6% cât este valoarea reală. S-ar putea să nu fie nici 4,7%, cifra din raportul România educată”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a subliniat importanța dezvoltării învățământului profesional. „Locurile de muncă trebuie să fie mai bine plătite, pentru că altfel ai migrație, ai o lipsă de randament, că oamenii nu sunt motivați și ai o fluctuație a forței de muncă”, a spus aceasta.

În prezent, în România există 480.000 de locuri de muncă disponibile și 263.000 de șomeri.

Mai multe informații despre studiul realizat de compania Deloitte pentru World Vision România, pot fi găsite aici.

foto: Hepta

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă