Cum speli corect hainele în funcție de material

1 lună in urmă 12


Știi cum să speli corect hainele în funcție de material? Te-ai uitat vreodată la etichetele de pe hainele tale și te-ai întrebat, ce este mai exact vîscoza? Sau spandexul? Și cum se curăță? S-ar putea să porți aceste țesături în fiecare zi, dar să nu ai idee ce sunt, cu atât mai puțin cum să le speli corect.


Chiar și o țesătură bună poate să își piardă valoarea dacă nu știi cum să o cureți sau să o întreții. Deci, iată cele mai comune tipuri de țesături și cum le speli corect în funcție de material.


Ca regulă generală, verifică întotdeauna etichetele de îngrijire de pe haine înainte de spălare. Dacă o cămașă este făcută din pânză, uită-te la etichetă înainte de a o arunca la spălat cu alte haine.


Cum speli corect hainele în funcție de material


Acrilic


Fibra acrilică este făcută din aceleași substanțe de bază din care se face și manichiura, și anume, acid acrilic. Această țesătură există încă din anii 1940 și o poți găsi adesea în puloverele de iarnă, fie singură, fie amestecate cu lână.


Acrilul se poate spăla la mașină în apă caldă, dar, deoarece este adesea asociat cu alte fibre, este esențial să verifici eticheta înainte de a o spăla. 


Și da, poți călca îmbrăcămintea din acril dacă este nevoie, cu o temperatură medie. Dacă ai o mulțime de pulovere din acril, este posibil să ai nevoie de un aparat pentru scame.


Cașmir


Cașmirul este moale și luxos și, de obicei, îl poți spăla acasă


Cașmirul face unele dintre cele mai moi, mai fine și mai confortabile eșarfe și pulovere pe care le vei purta vreodată. 


Unul dintre motivele pentru care hainele din cașmir sunt scumpe este că este un proces laborios să piepteni părul de pe capre și este nevoie de aproximativ patru capre pentru a face un singur pulover.


Deoarece puloverele de cașmir sunt un lux, unora le este frică să le strice și le trimit întotdeauna la curățătorie. De fapt, nu este atât de complicat să le cureți singur. Poți să le speli la programul pentru haine delicate sau cel pentru lână al mașinii de spălat, atâta timp cât le pui într-o pungă de lenjerie din plasă. 


Pentru a spăla manual un pulover din casmir, folosește apă rece și câteva căpăcele de șampon pentru copii sau unul dintre produsele făcute pentru spălarea lânii și a cașmirului. 


Înmoaie timp de o jumătate de oră, apoi clătește, dar nu stoarce. Cel mai bine este ca puloverele să se usuce pe o suprafață plată.


Bumbac


Bumbacul este fibra naturală preferată din lume. Este materialul standard al articolelor de îmbrăcăminte și al țesăturilor. 


Fabricat din smocuri mici de fibre găsite într-o anumită familie de păstăi, bumbacul este, de înțeles, cea mai populară țesătură din lume. Este ieftin, durabil și ușor de fabricat.


Cearșafurile și cămășile tale din bumbac sunt lavabile și uscabile la mașină și poți călca lejer orice articol din bumbac. Verifică eticheta și asigură-te că potrivești temperatura apei cu culoarea. 


De obicei, poți spăla bumbacul albe în apă fierbinte, iar apa caldă sau rece este bună pentru bumbacul colorat. 


Ai grijă să nu usuci prea mult țesăturile de bumbac, deoarece au tendința de a se micșora.


Denimul este în general făcut din bumbac sau dintr-un amestec de bumbac și altă fibră. Țesătura sa twill o face rezistentă și nu trebuie să speli o pereche de blugi de fiecare dată când o porți.


 Deși majoritatea denimului poate fi spălat în apă rece în mașina de spălat, multor oameni nu le place să-și spele blugii. S-ar putea să te surprindă, dar este adevărat.


Piele


Nimic nu este la fel de cool ca o jachetă de piele, dar deși arată grozav când este uzată perfect, ar trebui să o cureți din când în când. 


Pielea de căprioară este și ea o piesă de reƶistență în orice garderobă. Ambele materiale sunt vulnerabile la murdărie și deshidratare. Potrivit unui producător de piele există patru lucruri care pot determina deteriorarea pielii: daune chimice cauzate de uleiuri sau compuși din aer, oxidare, frecare și abraziune.


Exista profesionisti care curăță pielea si pielea întoarsă. Poți șterge pielea cu săpun ușor și apă caldă pentru o curățare bună. În ceea ce privește pielea de căprioară, folosește un protector de piele de căprioară pentru a îți menține cizmele impermeabile. 


Ține pielea departe de mașina de spălat. Nu ezita să arunci UGG-urile de piele întoarsă în mașină de spălat.


Nailon


Nailonul este o altă țesătură sintetică (pe bază de plastic) și este fabricată din unul dintre cei mai des utilizați polimeri din lume. 


Când a fost inventat în anii 1940, nailonul a fost folosit pentru a face periuțe de dinți și ciorapi. Acum poate fi găsit în orice, de la parașute la corzi de chitară. Dacă lenjeria ta nu este din bumbac, probabil că este nailon.


Ca și în cazul multor materiale sintetice, îngrijirea nailonului este destul de ușoară. Este robust, se poate spăla la mașină, este rezistent la umiditate și se poate spăla în apă caldă sau rece (deși rece este recomandată pentru țesăturile albe). Acestea fiind spuse, ar trebui să folosești o temperatură scăzută în uscător dacă nu vrei ca nailonul să se șifoneze.


Poliester


Poliesterul, ca nailonul, este o țesătură sintetică. Este adesea făcut din sticle reciclate. Poliesterul este mai puțin durabil decât nailonul, dar încă destul de puternic. 


Costul său scăzut și rezistența la șifonare o fac una dintre cele mai frecvent utilizate țesături din lume.


Poliesterul este adesea folosit împreună cu bumbacul pentru a face cămăși. Verifică întotdeauna eticheta, dar de obicei poți curăța hainele din cu poliester în mașină de spălat, iar un ciclu de spălare la cald este ideal. Dacă uscătorul tău are unul, utilizează o setare de căldură scăzută.


Vâscoză


Vâscoza este o fibră sintetică derivată din pastă de lemn. Curățarea sa este dificilă. Este adesea amestecat cu alte fibre. Și vâscoza se poate micșora, iar vopseaua tinde să se estompeze. 


Fie le speli manual în apă rece și le lași la uscat în aer liber, fie le speli fără apă. Vâscoza este foarte greu de călcat, așa că trebuie să o pui la uscat astfel încât să fie întinsă.


Mătase


Mătasea strălucitoare este una dintre cele mai luxoase țesături și din motive întemeiate. Puține materiale – naturale sau sintetice – se pot potrivi cu fibrele care provin din coconii de viermi de mătase. 


Dacă eticheta spune să cureți numai uscat, probabil că ar trebui să faci acest lucru.


Principala problemă cu spălarea mătasei este că are tendința de a se estompa. Verifică rezistența culorii într-o zonă discretă a îmbrăcămintei, ștergând-o cu o cârpă albă umedă înainte de spălarea manuală cu un detergent delicat. 


Spandex


Care ar fi antrenamentul tău fără această țesătură sintetică super elastică? Spandexul este folosit în orice, de la benzi de compresie la costume de baie și îi ajută pe sportivi să atingă noi culmi. De fapt, materialul poate fi întins până la cinci ori lungimea lui.


Spală-ți echipamentul de antrenament din spandex de fiecare dată când îl porți. Deoarece materialul tinde să rețină mirosurile, poate vrei să utilizezi un detergent pentru sport pentru a îți curăța hainele de antrenament. 


De asemenea, este o idee bună să separi spandex pe culori deschise și închise, deoarece culorile pot să se amestece.


Lână


Lâna este un element de bază în lumea țesăturilor naturale. Este durabil și face haine călduroase grozave, cum ar fi pulovere, șosete și pălării. 


Nu ar trebui să speli o haină de lână de fiecare dată când o porți, dar este util să porți un tricou sub pulover și să aerisești orice îmbrăcăminte din lână înainte de a o pune deoparte. 


Cu toate acestea, multe țesături din lână sunt lavabile la mașină și dacă ai programul special pentru lână, ar trebui să îl folosești. Dacă nu, programul pentru rufe delicat ar trebui să fie suficient. 


Utilizează întotdeauna un detergent delicat pentru lână, indiferent dacă speli manual sau la mașină. Detergenții populari au adesea enzime care îndepărtează petele, dar pot fi duri pentru lână.


Ce se întâmplă dacă pui piper negru în mașina de spălat


Sursa foto: 123rf.com


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă